Separatist erkänner attentatet i Groznyj

En av toppledarna för de tjetjenska separatisterna, Shamil Basajev, har tagit på sig skulden för terrordådet för en dryg vecka sedan. Vid attentatet under firandet av Segerdagen 9 maj dödades den tjetjenske presidenten Ahmad Kadyrov och minst sex andra människor.

Uttalandet från Shamil Basajev finns på de tjetjenska separatisternas hemsida på nätet på måndagen. Basajev har tidigare tagit på sig skulden för en rad dödsbringande attentat i Ryssland.

Fler attacker planeras
På hemsidan kallar Basajev attentatet på Dynamostadion för en liten men viktig seger och säger att fler attacker mot så kallade kollaboratörer i Tjetjenien planeras.

Men bombdådet 9:e maj dödade inte bara presidenten Kadyrov, en hög tjetjensk regeringstjänsteman och två livvakter, utan också en åttaårig flicka och Reuters fotograf Adlan Khasanov.

Flyktingläger tömda
Efter att både president Vladimir Putin och ekonomiministern German Gref för första gången på flera år besökt Groznyj har Ryssland nu lovat flera miljoner rubel för återuppbyggnad av delrepubliken.

Både Putin och Gref sa att de var chockade över att se ruinerna i huvudstaden Groznyj, som vore de båda beslutsfattarna hittills omedvetna om detta. Trots att det i både rysk och internationell media ofta förekommer bilder från den raserade huvudstaden.

Moskva och Ahmad Kadyrovs linje var att flyktingar kunde återvända, att återuppbyggnad pågick och att allt var normalt. Därför är alla läger utom ett nu tömda.

Men flyktingar som återvänt har inte hittat några nya hus och den kompensation de skulle få har inte kommit. Den dryga miljard dollar som Ryssland hittills satsat på återuppbyggnad har försnillats av korrupta och kriminella i Tjetjenien.

Val i september trots kaos
Den 5 september ska presidentval hållas i Tjetjenien, trots att det fortfarande pågår strider, kidnappningar och försvinnanden och att det snarare råder kaos än lugn i delrepubliken.

Människorättsorganisationer har försökt övertyga den ryska ledningen om att det inte går att hålla nya presidentval redan i september, att det krävs en längre förberedelse för att kunna åstadkomma val som åtminstone liknar öppna, fria och demokratiska sådana.

Men i Moskva fortsätter föreberedelserna och arbetet med att hitta lämpliga kandidater för ett val första söndagen i september.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".