Lena Ek.

Bråk inom centern inför EU-valet

Ett stort bråk har rullat upp inom centerpartiet. Anledningen är att partiets toppkandidat inför valet till Europaparlamentet, riksdagsledamoten Lena Ek, valde att inte åka till Färgelanda i Dalsland i lördags. Huvudskälet skulle vara att medierna var för ointresserade.

Beskedet om att Lena Ek skulle utebli fick Färgelandakretsens ordförande Bengt Åke Johansson först på fredagen, dagen före mötet.

Det huvudskäl han fick var att det inte var tillräckligt intresse från media.

– Jag blev ilsken, ärligt talat förbannad, säger Bengt Åke Johansson. Jag frågade den jag pratade med på telefon om de inte skulle komma i morgon och fick svaret ”Vi gör nog inte det”. Tack ska du ha, sade jag och slängde på luren.

Starkt centerfäste
I Färgelanda är var tionde kommuninvånare också medlem i centerpartiet. Totalt har kretsen i Färgelanda 500 medlemmar och är ett av centerpartiets starkaste fästen i landet.

Det hjälpte dock föga när Bengt Åke Johansson försökte argumentera för det planerade besöket med toppkandidaten.

– Det är som det brukar vara när det kommer politiker på besök i från storstadsregionerna, de behandlar oss på landsbygden väldigt nonchalant.

– Vi tycker att vi hela året gör ett bra arbete för hela partiet. Vi har många medlemmar och vi förankrar partiets politik. Vi hjälper dem i valrörelsen och så blir vi behandlade i stort sett som luft, säger Bengt Åke Johansson.

Lena Ek beklagar
Toppkandidaten Lena Ek själv säger till Ekot att han beklagar att hon inte hade möjlighet att åka till Färgelanda i helgen.

– Det är tyvärr som det är i en valrörelse med snabba ryck och förändringar hela tiden, säger Lena Ek. Dagen innan fick jag till exempel korta ett besök med 5 timmar i Skara och Vara, nu hann jag dit på eftermiddagen och kvällen men det är snabba ryck.

Färgelandapolitikerna fick uppgiften att det inställda besöket berodde på dåligt massmedial intresse, vad säger du om det?

– Att du pratar med mig nu visar väl något annat, säger Lena Ek.

Idag bedriver Lena Ek sin personvalskampanj i Stockholm, Bengt Åke Johansson i Färgelanda ägnar sig istället åt trädfällning. När Ekot ringde på måndags morgonen sade hans fru att han är så arg att han åkte ut i skogen med motorsågen för att avreagera sig.

– Jag hade ju tänkt att rösta på Lena Ek men nu kanske det blir en blank röstsedel på mitt eget parti istället, säger Bengt-Åke Johansson, ordförande för centerpartiet i Färgelanda i Dalsland.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista