Svårare få tillbaka sjukskrivna till arbetet

Rehabilitering av sjukskrivna personer är idag inte alls lika effektivt som tidigare, visar en undersökning från Lunds universitet. Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg säger att det här visar att det är en mycket komplicerad fråga hur man ska komma åt sjukfrånvaron.

– Trots att försäkringskassan blivit bättre på sitt uppdrag så går det i praktiken allt sämre att få tillbaka människor till sitt arbete. Det visar ju på att det har hänt något med arbetsmarknaden och dess förmåga att bereda plats för människor som kan vara lite slitna eller ha någon form av sjukdom, säger Anna Hedborg.

Undersöknigen visar att i början av 90-talet kom betydligt fler långtidssjukskrivna tillbaka efter att ha fått rehabilitering. Idag slutar sjukskrivningen istället allt oftare med förtidspension.

Hårdare arbetsliv
Det här tyder enligt Anna Hedborg på att arbetslivet har blivit hårdare.

För att komma tillrätta med det här så behövs förändrade eller nya arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Annan attityd
Men Anna Hedborg tror framför allt att det krävs att hela samhället engagerar sig för att få en annan attityd i arbetslivet, att alla inte måste prestera hundra procent.

Men någon riktig förändring av arbetslivet kanske inte sker förrän den väntade arbetskraftsbristen blir verklighet om några år.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".