Ordförandestrid i kd:s ungdomsförbund

I slutet av maj ska det kristdemokratiska ungdomsförbundet välja ny ordförande. I valet mellan de två jämnstarka kandidater som finns handlar det precis som i debatten i moderpartiet om hur allmänborgerligt eller värdekonservativt förbundet ska vara.

Med bara en rösts övervikt har valberedningen föreslagit Erik Slottner till ny ordförande.

– Jag vill försöka ge en ny bild av KDU. Ett lite fräschare, modernare intryck av KDU. Vi måste bli bättre på att möta de fördomar och de stereotypa bilder som finns om KDU och kristdemokraterna, säger Slottner.

Den andre kandidaten heter Andreas Olofsson.

– Jag vill att vi ska ha tydliga värdefrågor och våga tala om kristen etik och kristen människosyn. Det är någonting jag kommer att profilera KDU i, säger Olofsson.

Olofsson mer värdekonservativ
I detta sammanhang är det alltså Andreas Olofsson som är den mer värdekonservative, vilket märks inte minst i synen på den debattartikel som den kristdemokratiske EU-parlamentarikern Lennart Sacrédeus skrev för ett par veckor sedan.

Sacrédeus varnade för att partiet kan vara på väg att överge de grundvärderingar som partiet bildades kring, exempelvis i familjepolitiken och synen på abort. Andreas Olofsson delar många av Sacrédeus åsikter.

– Jag vill inte att vi ska utvecklas till en ytterligare liberal rörelse. Det behövs ett tydligt kristdemokratiskt alternativ i svensk politik som vågar tala om kristen etik, om kristen människosyn, om kristen värdegrund. Där sympatiserar jag till stor del med Lennart Sacrédeus. 

Medan Erik Slottner har en annan uppfattning.

– Den riktning Lennart Sacrédeus vill gå har vi provat förut och då samlade vi ett par procent. Jag tror inte att det är fler idag som delar den typen av värderingar än vad det var på 60- och 70-talet.

Ja till EMU
Båda säger ja till EMU, ja till monarki och nej till slöjförbud.

Andreas Olofsson säger nej till att också homosexuella ska få ingå äktenskap medan Erik Slottner, själv öppet homosexuell säger ja. Däremot är Slottner i likhet med Olofsson emot att homosexuella ska få adoptera barn. Vilket alltså skulle utesluta möjligheten för honom att själv bli förälder.

– För barnens skull ska det gärna finnas med en mamma i bilden och en pappa. Jag kommer aldrig att kunna erbjuda barnet det. Jag kommer bara att kunna erbjuda ett faderskap men aldrig ett moderskap. För barnets skull tror jag inte det är det bästa.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista