Gripna efter skottlossning i Uppsala

Polisen i Uppsala har gripit flera personer som misstänks vara inblandade i den senaste tidens skottlossning i Uppsala. Beskjutningen av en lägenhet och två socialkontor i stadsdelen Gottsunda natten till måndagen var den värsta hittills.

– De har stått på parkeringen utanför och skjutit snett uppåt. Kulan har sedan gått genom två fönster och rätt upp i lampan och taket. Vi hittade kulan på golvet bland en massa glassplitter, berättar Jesper Bjurström chef för socialbidragsenheten i stadsdelen Gottsunda.

Det här är tredje gången som socialkontoret i Gottsunda blir beskjutet. Första gången var i höstas. Andra gången var i påskas och båda gångerna var det entrén som hade blivit beskjuten.

Natten till måndagen blev alltså ett kontorsrum beskjutet.

– Alla här är chockade, det här är för mycket, det här är mycket olustigt för personalen, säger Jesper Bjurström.

Varför tror du att just socialförvaltningen har utsatts för den här beskjutningen?

– Svårt att svara på. Men vi är en myndighet och de här personerna har väl antagligen haft kontakt med oss på ett eller annat sätt.

Har det kommit något hot före beskjutningen?

– Nej, det har det inte.

Enhetschefen Jesper Bjurström kommer nu inte att tillåta att personalen att jobbar efter klockan sju på kvällen och han skulle vilja att de satte upp övervakningskameror utanför socialkontoret.

I övrigt är det oklart vad de ska göra för att skydda personalen, säger han och undrar om det verkligen går att fortsätta verksamheten i Gottsunda.

– Frågan är om vi kan ha ett socialkontor i det här området. Det är den fråga jag ställer mig eftersom personalen far så illa av detta, säger Jesper Bjurström.

Anders Königsson, SR Uppland
anders.konigsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista