Stränga krav stoppar inte betalningsslarv

En granskning som Ekot gjort av 100 statliga myndigheter, visar att 29 av dem fått betalningsanmärkningar efter att inte betalat räkningar i tid. Myndigheter och företag har strängare krav på sig att betala i tid än privatpersoner.

Det är rimligt med strängare krav på myndigheter, enligt Hans De Geer, adjungerad professor i företagsetik vid Handelshögskolan i Stockholm.

– Jag tycker att man självklart kan förvänta sig att myndigheter betalar i tid. Jag tycker att man kan ha ännu högre krav när det gäller myndigheter, för de är en del av den statliga apparat som sätter reglerna också på marknaden.

Ansökan leder till anmärkning
Den som inte fått betalt i tid kan ansöka hos kronofogden om betalningsföreläggande.

Bara ansökan räcker för att en myndighet eller ett företag ska få en betalningsanmärkning. Privatpersoner kan få betalningsanmärkning först om kronofogden fastställt skulden.

Vägverket flest anmärkningar
Vägverket har 55 anmärkningar, flest av de myndigheter Ekot granskat. Andra myndigheter som har över 20 anmärkningar var, är Banverket, Försvarsmakten, Luftfartsverket och Migrationsverket.

Sammanlagt har de 100 myndigheterna fått närmare 300 anmärkningar på minst sex och en halv miljon kronor.

Är det lite eller mycket med tanke på alla fakturor de hanterar?

– Man kan tycka att det ekonomiskt sett inte är så mycket, men jag tycker inte att det handlar om ekonomi, utan i det här fallet tycker jag att man kan ha en nolltolerans.

Den som har en myndighet som kund, tror du att den personen eller företaget först tar reda på om myndigheten har några betalningsanmärkningar eller inte?

– Jag tror att de flesta tar för givet att de statliga myndigheterna gör rätt för sig på rätt sätt.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Sandra Foresti
sandra.foresti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista