Forskning om miljövänligare stål i Luleå

Stora delar av ett stort europeiskt forskningsprojekt för att få fram en miljövänligare ståltillverkning kan hamna i Luleå. Flera hundra miljoner kronor ska satsas på forskningen, som väntas få stöd av EU. (SR Norrbotten)

Enligt uppgifter till SR Norrbotten kan både LKAB:s forskningsmasugn samt metallurgiska forskningsinstitutet Mefos i Luleå få centrala roller i projektet.

Stålbranschen står bakom
Praktiskt taget hela stålbranschen i Europa, ett 40-tal företag, står bakom planerna, som går ut på att utveckla nya tekniker som kan halvera utsläppen av växthusgasen koldioxid. Förutom LKAB och Mefos, så ingår även SSAB i det konsortium som bildats för att få EU att stödja projektet.

Det är stora pengar som behövs, närmare 400 miljoner kronor under fem år. Hälften tänker industrin själv ställa upp med, resten hoppas konsortiet få från EU:s sjätte ramprogram samt kol- och stålunionens fonder.

Gas i stället för kol
Konsortiet vill gå flera vägar för att halvera koldioxidutsläppen, dels genom bättre masugnar, men också genom nya smältmetoder där man använder naturgas i stället för kol.

Att just LKAB, Mefos och SSAB är med i det stora forskningsprojektet är inte särskilt överraskande. De ligger i dag i fronten när det gäller att göra mer energisnålt och miljövänligt stål.

Ökade forskningen
När till exempel andra företag drog ner på sin forskning, så ökade LKAB sin genom att starta en forskningsmasugn i Luleå, och den kan nu bli central i försöken att få fram nya miljövänligare stålprocesser.

LKAB:s forskningschef, Lars-Erik Aaro, ingår i styrgruppen för konsortiets projektansökan, men säger att han inte vill kommentera planerna innan EU behandlat deras ansökan. Det väntas ske i sommar. 

Gun Holmström, SR Norrbotten
gun.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista