Svensken som suttit fängslad i Abu Ghurayb-fängelset. Till vänster syns hans advokat.

Svenske Irakfången kräver skadestånd

Den 42-årige svenske medborgare som uppger att han utsatts för tortyr och grova sexuella övergrepp i Abu Ghurayb-fängelset i Bagdad förra året, uppmärksammas av både massmedier och politiker i USA. Ekots USA korrespondent har träffat svensken och hans advokat i Dearborn i Michigan.

– Det här är Salehs fångarmband säger advokat Sharif Akeel och ger mig det vita plastarmbandet från Abu Ghurayb-fängelset med svartvit porträttbild, fångnummer och ankomstdatum till fängelseområdet Camp Gansi.

Han ger mig också det svenska pass som de amerikanska soldaterna rev sönder då Saleh greps utanför Najaf i september förra året.

Uppmuntrad av USA
När USA framgångsrikt störtade Saddam Husseins regim uppmanade man exilirakier att komma tillbaka och investera i landet. Det var precis det han gjorde. I september förra året tog Saleh alla sina besparingar och åkte till Najaf för att köpa ett hus och en bilverkstad.

Han hade ju suttit i Abu Ghurayb-fängelset och torterats under Saddam Hussein och för honom var det helt oväntat att den amerikanska armén skulle föra honom tillbaka till Abu Ghurayb.

Så säger advokaten Sharif Akeel. Men hur ska vi veta om han talar sanning? frågar jag.

– Det kommer alltid att finnas skeptiker, men när du ser det här fångarmbandet så ser du att det är originalet. Och den amerikanska militärledningen i Bagdad har bekräftat att han var där just under den tiden då de obeskrivliga brotten utfördes.

Hjälp från Sverige
Salehs egna berättelser är en detaljerad katalog av tortyr och grova sexuella övergrepp, säger advokaten.

Saleh släpptes för att hans svenska släktingar till slut övertygade den amerikanska militären om att Saleh är svensk medborgare och att han tidigare torterats av Saddam Hussein just i Abu Ghurayb-fängelset för att han stött USA.

Hade du kontakt med någon svensk diplomat när du var i Bagdad?

– Nej, inte i Bagdad, i Syrien, säger Saleh.

Vill till Sverige
Saleh hoppas att de medicinska och psykiatriska han får här i Dearborn i Michigan ska hjälpa honom mot ångesten och sömnproblemen att han ska få tillbaks det som tagits ifrån honom och han längtar efter sina fem små barn hemma i Sverige

Planerar du att åka tillbaka till Sverige?

– Ja. Tillbaka till Sverige, gå till polisen och byta passet, svarar Saleh.

Thomas Nordegren, Dearborn, Michigan thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista