Politisk oro och dyrare olja sänkte börser

Kurserna på börserna runt om i världen föll på måndagen som en följd av den politiska utvecklingen i Irak och Indien.

Från Dallal Street i Bombay till Wall Street i New York har marknaderna påverkats påtagligt av den oroliga politiska utvecklingen.

Den kraftigaste reaktionen stod börsen i Indien för. Där föll indexet i Bombay med 15 procent som mest innan det blev handelsstopp, och stängde sedan på minus 11,1 procent.

Marknaden reagerar på valresultatet som ger en ny majoritet och ett inflytande för kommunistpartiet.

I övriga Asien var det lika pessimistiskt, och börserna i Australien, Kina, HongKong, Indonesien, Japan, Malaysia, Pakistan, Philippinerna, Singapore, Sydkorea, Sri Lanka, Thailand och Taiwan föll samtliga med dunder och brak. Undantaget var börsen på Nya Zeeland.

Europa avvaktade ängsligt hur USA skulle reagera, genom att pressa indexen i London och Frankfurt. Samtliga europabörser föll idag. Undantaget var börsen i Norge och Ryssland.

I Stockholm pendlade Nokias aktie kring 100-kronorsstrecket, lägsta nivån sedan 1998, och kring 10 eurogränsen i Helsingfors.

Det svenska bensinpriset är efter måndagens höjning nu bara två öre från att tangera rekordnivån 10 kronor och 68 öre, från den 15 maj 2001.

Över hela världen följer marknaderna nu utvecklingen på råoljepriset, som är en spegelbild av den storpolitiska utvecklingen. Måndagens notering i USA  41 dollar och 84 cent per fat, är den högsta nivån sedan man började handla med råoljeterminer i New York 1983.

Ett fat Brent eller Nordsjöolja handlades i London i fredags till 13-årshögsta 38 dollar och 95 cent. På måndagen föll  priset  tillbaka något jämfört med i fredags.

Världsekonomin har utan tvekan bromsat in.

                                              Tommy Fredriksson reporter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista