Heleuropeisk militär varvsindustri

Tyska ThyssenKrupp köper världens ledande tillverkare av ubåtar HDW som i sin tur äger svenska Kockums.

 Affären kan vara ett första steg till en heleuropeisk militär varvsindustri, som ledande politiker i flera länder efterlyst.

Den nya koncernen får över 9000 anställda och omsätter 2,2 miljarder euro och affären går i linje med de politiska önskemål som uttryckts både i Berlin och Paris. Europeisk militär varvsindustri måste slås samman för att överleva på sikt, sa den franske försvarsministern nyligen.

Konkurrensen från Kina och Sydostasien är hård och med en krympande världsmarknad bantas och effektiviseras produktion och utvecklking i europa. Affären i dag rör två tyska fartygsbyggare, varav svenska Kockums ägs av en av dem. Nästa steg kan vara att samgående med franska, spanska och italienska varv, säger branschexperter.

Samtidigt sker parallellt en politisk samordning av militära strukturer i Europa.

I förslaget till en EU-författning finns en europeisk militär krishanteringsstyrka och i Bryssel etableras nu en europeisk materielbyråEuropean Defence Agency som ska samordna utveckling av militär teknologi. För att delta i den processen och kunna påverka, krävs både storlek och långsiktig finansiell styrka. Och det är i det perspektivet kombinerat med en överkapacitet, som man ska se dagens affär, säger bransch- och försvarsexperter.

                                                      Kristian Åström. Berlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista