Nytt pass och id-kort inom EU

Sverige kan få två nya rese-identitetshandlingar från och med 1 oktober 2005 med biometrisk information om personers ansiktsform.

Det handlar dels om ett nytt nationellt id-kort för resa inom EU och dels nya pass för resa utanför EU som ska innehålla den nya tekniken för identitetskontroll, säger Lars Karlsand vid Rikspolisstyrelsen som på regeringens uppdrag utreder hur våra resehandlingar ska se ut i framtiden.

– Förutom det som ett pass innehåller idag så kommer det att finnas en biometrisk information lagrad i passet och man avser nog i första hand att använda sig av ansiktsform som då ska lagras elektroniskt i ett chip i passet, säger Lars Karlsand.

Minneschip
Biometrisk identitetskontroll innebär att man kontrollerar en persons identitet utifrån unika kroppsliga egenskaper såsom fingeravtryck, iris eller ansiktsform.

Enligt Lars Karlsand vid Rikspolisstyrelsen kommer de svenska passen från och med första oktober nästa år innehålla ett minneschip där man digitalt lagrar information om en persons ansiktsform.

Förutsättningen är dock att man innan dess har satt en internationell standard för hur biometrisk information ska lagras och läsas av. Detta ansvar ligger hos FN:s Luftfartsorganisation och ska vara klart i september i år.

Rekommendationerna kommer att följas av EU och därmed även Sverige.

Ändrad passlag
Den svenska passlagen måste ändras för att det ska bli tillåtet med den nya sortens information i passet. Men just nu går allt enligt tidsplanen säger Lars Karlsand.

Den nya biometriska informationen om ansiktsformen kommer även finnas med på det nya nationella id-kort som införs den första oktober nästa år.

Det nya så kallade EU-id-kortet kommer utfärdas av polisen och gälla som identitetshandling i Sverige och resehandling inom EU.

– Men det internationella identitetskortet så blir det möjligt att resa i Europa utan pass, genom att det nationella id-kortet ska innehålla information bland annat om medborgarskap som idag saknas i samtliga handlingar förutom passet så.

Svårare resa på annans pass
Med biometrisk teknik hoppas Lars Karlsand att man kan komma åt problemet med att någon reser på en annans pass och identitet bara för att man liknar någon på en bild, den så kallade ”look-a-like-effekten”.

– Just det här med att använda look-a-like-effekten den skulle då kunna försvinna om man använder biometrisk information, säger Lars Karlsand vid Rikspolisstyrelsen.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista