Svälten ökar i Zimbabwe.

Hunger politiskt vapen i Zimbabwe

Regeringspartiet i Zimbabwe använder matbristen som ett politiskt vapen. Samtidigt påstår regeringen att landet har fått en rekordskörd och tackar nej till all hjälp från FN.

”Zimbabwe har nu fått den bästa skörden på flera decennier. Tack vare regeringens landreform, så har vi nu så mycket majs att det blir ett överskott som kan exporteras”, förkunnar den statliga tv:n kväll efter kväll.

Men tv-tittarnas knorrande magar motsäger detta. De har inte råd att köpa denna dyrbara bristvara.

Slokande majsstänglar
På landsbygden, där det inte finns tv, räcker det att titta ut genom fönstret på de enstaka, slokande torra majsstänglarna och på köerna vid gränsen till Sydafrika, där majsmjölssäckar lastas in i bilar som nästan har knuffats över gränsen och tankats i Sydafrika, eftersom bränsle är en lika stor bristvara i Zimbabwe som majs.

FN:s matprogram ville skicka inspektörer till Zimbabwe, för att bedöma matsituationen, men fick inte komma in. Både FN och andra biståndsorgan har fått ett nej tack, vi har mat så vi klarar oss från regeringen, ”vi behöver inte utländsk hjälp”.

Så ingen vet hur stor, eller liten, skörden är. Oberoende bedömare i Zimbabwe och andra länder uppskattar att Zimbabwe kan skörda ungefär en tredjedel av det som regeringen påstår att skördarna skall ge och det räcker inte för att föda befolkningen.

Motivet tros vara att regeringspartiet ZANU-PF vill använda maten som ett politiskt vapen inför nästa års parlamentsval: rösta på oss, så får ni mat.

Majs till vrakpris åt väljare
Detta är redan omsatt i ett pågående fyllnadsval, där regeringspartiet knappt fick någon röst i förra valet. Nu säljs majs till vrakpris utanför vallokalerna till dem som lovar att lägga sin röst rätt.

Oppositionen och många andra organisationer varnar ständigt för en ökande svält i Zimbabwe, framförallt i områden där regeringspartiet inte har makten.

Där brukade skolbarnen svimma i klassrummen av utmattning, tills FN fick tillträde med nödhjälp och majsgröt till barnen. Nu är FN:s matprogram återigen portförbjudet.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista