Kofi Annan.

Kofi Annan tvekar om FN:s roll i Irak

Måndagens mord på Ezzedine Salim, ordföranden i Iraks styrande råd, har lett till ökad osäkerhet om FN:s framtid i Irak. Frågan är om det är möjligt att lämna över makten till irakierna den 30 juni. Nu tycks även FN:s general-sekreterare Kofi Annan vackla.

Kofi Annans kommentar efter måndagens mord lät knappast som den kom från någon som är övertygad om att FN:s arbete med att skapa ett brett stöd för en irakisk övergångsregering kommer att lyckas.

Annan sa att han hoppades att mordet inte skulle bromsa FNs insatser och la till att ”vi gör vårt bästa för att processen ska röra sig framåt”, det vill säga lägga grunden för och hitta personer till det nya tillfälliga styret, som ska ta över åtminstone delar av makten från USA-alliansen den 30 juni.

Ta tyngre roll
Världsorganisationen är också under hårt tryck att ta på sig en tyngre roll i återuppbyggnaden av Irak, bland annat hjälpa till att förbereda de val, som enligt planerna ska hållas i januari nästa år.

Måndagens mord var ytterligare en påminnelse om det extremt osäkra läge, som fortfarande råder i landet. FN-diplomater, som Ekot talat med, tvivlar på att världsorganisationen är redo att återvända till Irak.

Världsorganisationens anställda lämnade landet efter sprängattentatet mot FN-kontoret i Bagdad i höstas, som krävde 22 människors liv.

Ny Irakresolution på väg
Inom kort väntas en ny resolution läggas fram för säkerhetsrådet om vilken roll och makt FN bör få i Irak. Diplomaterna säger att osäkerheten kring den blivit ännu större efter mordet på Salim.

FN:s speciella sändebud Lakhdar Brahimi hade i helgen rest med just Salim i kurdiska områden för att samla åsikter om och stöd för den övergångsregering som ska tillsättas.

Ökat våld till 30 juni
President Bush betecknade mordet som brutal terrorism. Samtidigt förnekas uppgifterna i vissa medier om att Vita Huset eventuellt är berett att skjuta på maktöverlämnandet.

Bushs säkerhetspolitiska rådgivare Condoleezza Rice varnar däremot för att våldet kan komma att trappas upp ytterligare fram till det nu nästan magiska datumet, den 30 juni.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista