Oljepriserna driver på ryska ekonomin

Den ryska ekonomin fortsätter att växa snabbare än prognoserna. Världens näst största oljeexportör tjänar stort på höga oljepriser.

Men brist på transporter hindrar en ökad råoljeexport och därmed hotas president Vladimir Putins tillväxtmål och chefen för statliga Transneft, som   varnar för att taket är nått.

Ryssland har inte kapacitet att fortsätta öka oljeexporten. Det finns inte utrymme att öka utskeppningen av rysk olja i de hamnar som finns idag. Såväl järnvägstransporter och pipelines är redan fullt utnyttjade. Idag levereras fyra miljoner fat per dag av råolja och för att tillväxten ska fortsätta krävs ytterligare 800 000 fat i export, enligt Trasnneft.

Transneftchefen vill öka utskeppningen från hamnstaden Primorsk vid Östersjön och bygga en ny pipeline till ryska Fjärran Östern för att skeppa över Stilla havet. En oljeledning på 4 500 km som beräknas kosta minst 12 miljarder dollar.

Idag skeppas 860 000 fat via Primorsk. Transneft vill öka till 1,25 miljoner fat - men ett sånt beslut har försenats av regeringsombildningen och invändningar från miljöorganisationer.

De höga oljepriserna är gynnsamma för den ryska ekonomin. Under årets första kvartal växte industriproduktionen med 7, 4 procent, en procentenhet mer än förra året.

Olje och petrokemisk industri har ökat med tio procent jämfört med förra året. Men också livsmedelsindustrin, bygg och maskinindustri har ökat med drygt tio procent vardera.

Olja och gas dominerar den ryska ekonomin och oljeproduktionen har ökat med 50 procent sedan 1999.

                                                   Maria Persson Löfgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista