Oljan fortsatt viktig för ekonomin hävdar rapport

1:53 min

Efterfrågan på olja kommer att fortsätta öka i 25 år till. Det skriver IEA, International Energy Agency, i en rapport idag. Prognosen går på tvärs mot politisk retorik om miljösatsningar.

Världsekonomin kommer att vara beroende av oljan i minst 25 år till, och efterfrågan på och användningen av olja kommer att öka hela tiden fram till 2035. Enligt dagens World Energy Outlook från IEA så sker det trots allt fagert politiskt tal om miljö och klimatförändringar.

Efterfrågan leder till högre priser och IEA tror att råoljan kommer att gå upp till 113 dollar per fat år 2035, upp från drygt 60 dollar 2009, eller 88 procent högre. 

Det handlar om årliga snittpriser och kan innebära att pristopparna snuddar vid 200-dollarsstrecket. Rekordet hittills är ju ett par år gammalt då priset var strax under 150 dollar per fat.

IEA räknar efterfrågan i fat olja vilket ger 99 miljoner fat per dag 2035, och det är 15 miljoner fler än 2009, eller 18 procent högre. Ett fat är 159 liter.

Den globala oljeproduktionen väntas nå 96 miljoner fat per dag. Här spås produktionen av råolja nå en platå runt 68-69 miljoner fat per dag till 2020, men når aldrig sin rekordhögsta topp om 70 miljoner fat per dag som den nådde 2006. Den resterande produktionen kommer från naturgasvätskor (NGL) och okonventionell olja.

Den för miljöförespråkarna dystra framtidsbilden utgår från de åtaganden och planer som redan är kända från länder för att minska användningen av fossila bränslen. 

IEA skriver att hela nettotillväxten i efterfrågan kommer från länder utanför OECD, knappt till hälften från Kina, och är framför allt drivet av användningen av transportbränslen. Efterfrågan i OECD väntas å sin sida falla med över 6 miljoner fat per dag. I OECD ingår de gamla industriländerna i väst samt Japan.

IEA menar att det är svårt att överskatta Kinas stigande betydelsen för de globala energimarknaderna. Vår preliminära statistik tyder på att Kina gick om USA under 2009 som världens största energianvändare. Slående är att Kinas energianvändning bara var hälften av USA:s år 2000, noterar IEA.     

Irak väntas öka sin andel av produktionen i oljekartellen Opec och nå upp till Irans produktion vid 2015 och en produktion om 7 miljoner fat per dag 2035. Saudiarabien beräknas återta sin plats från Ryssland som den största oljeproducenten med en produktion som väntas stiga från 9,6 miljoner fat per dag 2009 till 14,6 miljoner fat per dag 2035.    

Produktionen utanför Opec spås i stort sett vara oförändrad till 2025, för att därefter falla tillbaka. IEA skriver vidare att det är tydligt att den globala oljeproduktionen någon gång kommer att nå en peak, men den peaken kommer att bestämmas av faktorer som både påverkar efterfrågan och utbudet.

Produktionen väntas i huvudscenariot inte nå en peak innan 2035, men den är nära att göra det. Om prognosen slår in kommer det icke-bindande målet från klimatmötet i Köpenhamn om att jordens medeltemperatur inte ska öka med mer än 2 grader inte att uppnås, enligt IEA.

Jorden spås bli 3,5 grader varmare i snitt år 2035 jämfört med den förindustriella perioden.

(International Energy Agency har 28 medlemsstater däribland Sverige.)

Tommy Fredriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista