Informerade inte om risker för övergrepp

Barn som är placerade på institution löper stor risk att bli sexuellt utnyttjade av andra barn. En anledning är att institutionerna i många fall inte vet vilka problem barnen har som de tar emot.

Tidigare i våras uppdagades det att en elvaårig pojke som var placerad på ett så kallat HVB-hem i Småland utnyttjat minst sju andra barn som också bodde på institutionen sexuellt.

Risk för smitta
Elvaårigen är sjuk i gulsot och det fanns därför risk för att de utnyttjade barnen också hade smittats av den kroniska sjukdomen, men de blodprov som senare togs visade att inget barn hade blivit smittat.

Bo Hjort är talesman för barnhemmet och han säger den kommun som placerade elvaåringen där inte berättade att det fanns en risk att pojken skulle begå övergrepp.

– Hans beteende var inte färskt, om vi säger så. Slutsatsen är att det fanns utrymme för att lämna tydligare uppgifter.

Kan bo granne med offer
Det är inte ovanligt att de så kallade HVB-hemmen inte vet vilka problem barnen som man tar emot har, visade en stor tillsyn som länsstyrelsen i Jönköping gjorde av alla institutioner i länet för två år sedan. Det här innebär att barn som är benägna att begå nya övergrepp kan bo granne med barn som just blivit våldtagna utan att personalen har någon aning om riskerna.

– Många behandlingshem uttryckte att man hade svårt att få in socialtjänstens utredningsmaterial inför placeringen. Då innebär det att man har svårt att bedöma och avgöra om man har möjlighet att ta emot just det barnet, säger Stefan Roman, socialkonsulent på länsstyrelsen.

HVB-hemmen fick alltså inte all information som fanns om barnen när de tog emot dem.

– Nej, man hade svårt att få det. Men det var också tydligt att de HVB som var tydliga med att man ville få in utredningsmaterialet, och krävde att få in det, hade lättare att få det.

Missade att informera om problem
Länsstyrelsen i Jönköping utreder just nu de övergrepp som den elvaårige pojken begick, och man vill därför inte kommentera vad som hänt på barnhemmet.

Ekot har tagit del av handlingar som visar att när elvaårigen bytte avdelning på barnhemmet, missade personalen att informera om de tecken som fanns på att pojken skulle begå nya sexuella övergrepp.

– Det förövarbeteendet tycker jag nog, om vi ska vara självkritiska, kunde ha vidarebefordrats i ett tidigare skede till mottagande enhet. Men placerande kommun var om möjligt ännu vagare när det gäller att ange den här sexuella problematiken, säger Bo Hjort.

Bo Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Nuri Kino
n.kino@journalist.com

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista