En israelisk pansarvagn närmar sig Rafah.

Stoppa vapensmuggling målet för Israel

Minst 15 palestinier har dödats sedan den israeliska armén på tisdagsmorgonen inledde en omfattande militär operation i flyktinglägret Rafah, längst söderut på Gazaremsan. Enligt arméns talesmän är målet främst att förstöra tunnlar från Egypten till Gazaremsan som har använts för vapensmuggling.

Tusentals av de 90 000 invånarna i det väldiga, betonggrå flyktinglägret har packat sina ägodelar och flytt av rädsla för att deras hus skulle komma att raseras. Under striderna förra veckan, när 13 israeliska soldater dödades, sprängdes och revs ett hundratal palestinska hem och fler än tusen människor blev hemlösa.

Arméledningen har varnat för att ytterligare flera hundra hus kommer att förstöras, men på tisdagen tonas det hotet ned.

Oklart om civila offer
Anfallet mot Rafahlägret som inleddes i gryningen är den största militära insatsen som den israeliska armén har gjort sedan det palestinska upproret började hösten år 2000. Raiden föregicks av raketattacker med helikoptrar och det är oklart om alla dödade palestinier var beväpnade extremister eller om också oskyldiga civila finns bland offren.

Ett av israelernas syften med den senaste operationen antas vara att ta kontroll över lägret för att bredda buffertzonen, som ligger mellan den egyptiska gränsen och palestinsk bebyggelse, och därmed öka säkerheten för de israeliska styrkorna.

Majoritet för tillbakadragande
Den allmänna opinionen i Israel har allt mindre tolerans för att israeliska soldater dödas i Gaza, som en majoritet av israelerna vill att Israel lämnar. Premiärminister Ariel Sharon har föreslagit ett tillbakadragande och det är inför den utsikten som våldet har trappats upp på Gazaremsan.

Israel vill inte att radikala grupper som Hamas ska kunna utropa seger om armén och bosättarna drar sig ur, utan är tvärtom beslutet att utplåna extremisterna inför ett eventuellt tillbakadragande.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista