Svårt för handikappade att få arbete

Det är alldeles för svårt för handikappade att få arbete. Det slår handikappombudsmannen tillsammans med flera fackliga organisationer fast i en rapport som presenteras på tisdagen.

Bland annat kritiseras regeringen för att man inte sätter tillräckligt tryck på arbetsgivarna att anpassa arbetsplatserna.

Leif Liljegren i Jönköping är 26 år gammal och sitter i rullstol. Efter gymnasiet har han bara fått praktikplatser.

– Jag tycker att det är hemskt tråkigt. Jag skulle vilja ha ett jobb precis som alla andra. Kunna tjäna egna pengar och så. Jag lever egentligen på staten, känns det som, säger han.

Vad tror du det är som gör att arbetsgivarna drar sig för att anställa dig?

– Jag tror att det är funktionshindret, att arbetsgivaren är rädd att man är borta mycket och är sjuk. Att man inte kan jobba i samma tempo som alla andra.

Hittills har Leif Liljegren fått leva på sin sjukpension och han är inte ensam om det

Över hälften utan sysselsättning
Många handikappade både skulle kunna och vill ha ett arbete, med rätt förutsättningar, men bara en dryg femtedel av dem som har någon ersättning från försäkringskassan finns idag på den öppna arbetsmarknaden.

Sextio procent har ingen sysselsättning alls, enligt den rapport som bland andra handikappombudsmannen överlämnar till regeringen på tisdagen.

Ekonomen Thomas Isaksson har en ovanlig skelett- och ledsjukdom som gjort honom kortväxt och som minskar rörligheten. När han förlorade sitt arbete efter många år tvingades han gå arbetslös 18 långa månader och såg hur arbetsgivarna valde bort honom.

– Det var väldigt svårt att få jobb som dök upp och av de jobb jag sökte var det få som kallade till intervju. Där jag blev kallad så tyckte jag att jag hade mycket mer att bevisa än en så kallad frisk människa. Det kändes som om man sållades bort. Men i många fall kan en handikappad göra ett väl så bra jobb, säger han.

Diskriminering
Problemen är både arbetsgivarnas rädsla för krångel och dålig anpassning av arbetsplatserna. Enligt handkappombudsmannen handlar det om diskriminering.

I rapporten kritiseras också regeringen för passivitet, att man inte drivit på frågorna om skärpt lagstiftning och tuffare tillämpning av diskrimineringslagen.

Thomas Isaksson i Jönköping anser att mycket kan göras.

– Upplysning är väl det bästa. Information på alla sätt och vis är det jag tycker är viktigast, säger han.

Kan man sätta mer tvång på arbetsgivarna tror du?

– Det är väl en möjlighet. Det är mycket tal om kvotering i alla lägen, så varför inte?

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista