Utvidgat EU ger lägre grönsakspriser

Det nya utvidgade EU med konkurrens från bland annat Baltikum och Polen - länder med billig arbetskraft - börjar nu visa sig på grönsakpriserna. Där börjar nu en ny prispress att märkas, något som bland annat oroar grönsaksodlare på Gotland.

En av dom gönsaksodlarna som oroas över den hårdnande konkurrensen från nya EU-länder är Yngve Andersson i Fole på Gotland.

En dumpning av morotspriserna med 60 öre gör det olönsamt när man betalar som mest fyra kronor kilot för morötter. Värre är det med handlockda grönsaker. Som exempel anger Yngve Andersson att det nu finns polska handplockade grönsaker att köpa i Sverige.

Det finns sparris för 16 kronor, när den gotländska kostar 60 kronor kilot. Polsk gräslök kostar i grossistled en krona kilot när den gotländska kostar 2,75 kronor. Polsk salladslök finns för 1,75 kronor, när den svenska kostar fem kronor kilot.

Tommy Lundberg, SR Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista