Så här kan framtidens id-kort komma att se ut, med ett chip som identifierar användaren.

Risk för längre köer med nya id-kort

Sverige kan komma att införa biometrisk information i passet och i det nya nationella identitetskortet som ska gälla som resehandling in om EU, från och med första oktober nästa år.

Information om ansiktsformen kommer att lagras i ett datachip i de nya identitetshandlingarna. Detta införs för att öka säkerheten i identitetskontroller, men hur säker är denna nya teknik egentligen? Securitas, ett av världens största säkerhetsföretag, testar olika biometriska system.

– Ju säkrare man vill att läsningen ska vara, desto större risk är det att man inte accepterar en person som egentligen har rätt identitet. Och omvänt, om man vill att det ska gå fort och lätt att släppa in så många som möjligt, så ökar risken för att någon släpps inte som inte borde släppas in, säger Securitas teknikchef Rolf Norberg.

Testar irisavläsare
I säkerhetsföretaget Securitas produktlabb prövar man olika tillverkares biometriska system för identitetskontroller, till exempel irisavläsare. Företaget använder än så länge tekniken i väldigt liten skala.

En biometrisk identitetskontroll görs baserat på en persons unika biologiska karaktärsdrag. De mest utvecklade metoderna är avläsning av fingeravtryck, iris och handen.

Hög felfrekvens
Problemet, menar Rolf Norberg, är att biologisk information aldrig är exakt. Felfrekvensen ligger i dag mellan ett fel på hundra och ett på tio tusen. Den säkraste metoden för passerkontroll, som företag oftast använder, är kort och kod, där det blir ett fel på fem miljoner. Denna nivå tror han aldrig att biometriska system når.

Biometrin har även problem med att hantera stora volymer av människor eftersom det tar längre tid att göra en biometrisk identifiering, säger Rolf Norberg.

– Man kan ju föreställa sig de redan rätt så stora köerna som finns vid inpassering till olika länder, och vissa länder mer än andra, bara för att kontrollera passet. Att man inför ytterligare moment ökar naturligtvis kötiderna.

Svårare att förfalska
Det finns fördelar också. Bara det faktum att de nya passen innehåller ett datachip kommer försvåra förfalskningar, tror Securitas teknikchef. Teknikens barnsjukdomar till trots menar han att användningen av biometrisk information kan höja säkerheten i en identitetskontrollen, om den används tillsammans med annan personinformation.

– Genom att man kombinerar det med något annat så blir det ändå en väldigt stark komplettering av identiteten, säger Rolf Norberg.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista