Utredningen fortsätter om terrorhot i Göteborg

1:54 min

Kritiken har varit massiv efter att förundersökningen mot de män som var misstänkta för förberedelse till terroristbrott med anledning av hotet om ett attentat i Göteborg lagts ner. Men utredningen om terrorhot fortsätter, och uppgifterna bedöms som trovärdiga.

En av de tidigare misstänkta, en 28-årig man, säger att han kommer att bli påmind under lång tid framöver om vad som hänt, även om han inte längre är misstänkt för något brott.

– Det känns som att det här inte är över, det kommer att sitta väldigt länge känns det som. Det är ett sår som aldrig kommer att läka.

Vad är det du reagerar mest på?

– Att jag har blivit så orättvist behandlad. Jag förstår inte varför, vi lever ett normalt liv, vi har aldrig haft med polisen att göra innan.

Det var igår som förundersökningen lades ner mot de mot de män som misstänktes för förberedelse till terroristbrott. Totalt gjorde polisen ingripanden mot fem män. Dessutom ska några barn också ha tagits med till polisstationen.

I det här fallet handlade det om ett nära samarbete mellan åklagare, säkerhetspolisen och den lokala polismyndigheten i Göteborg - ett samarbete som nu ska utvärderas enligt länspolismästaren i Västra Götaland, Ingemar Johansson.

– Så som det har framställts i media, och som jag också har tagit del av naturligtvis, så förefaller det ha varit ett visst mått av övervåld i något av de här gripandena. Har det förekommit övervåld så är det naturligtvis inte acceptabelt, det ska inte behöva förekomma i de här sammanhangen, säger Ingemar Johansson.

Den åklagare som lett förundersökningen mot männen är chefsåklagare Tomas Lindstrand vid åklagarkammaren för säkerhetsmål. När det gäller kritik mot att beslutet att gripa männen fattades på för lösa grunder, säger han så här:

– Uppgifterna var ju att det skulle smälla med kanske bortåt en hundra döda. Då spelar man inte med att ”det här händer nog inte, det är nog inte sant” och så vidare, utan då är man tvungen att gå så långt man kan för att ta reda på sanningshalten i det hela, säger Tomas Lindstrand.

Enligt honom fortsätter nu utredningen om själva hotet, även fast det inte längre finns några misstänkta personer.

– De uppgifter som från början gjorde att vi bedömde att det fanns ett hot, de har fortfarande bedömts vara så trovärdiga att vi inte kunnat avföra det här från dagordningen, säger Tomas Lindstrand.

Tomas Lindstrand säger att han la ner utredningen mot de tidigare misstänkta eftersom utredningen visade att de var fel personer. Han anser dock fortfarande att beslutet om gripandena var rätt i den situation man befann sig i.

Henrika Åkerman

Ekot

Jan Andersson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista