1 av 4
En demonstrant sparkar sönder ett fönster i Millbandbyggnaden där Tories har sitt högkvarter. Foto: Dominic Lipinski-pa/Scanpix.
2 av 4
Poliser och studenter vid Millbank, det konservativa partiets högkvarter i London. Foto: Kirsty Wigglesworth/Scanpix
3 av 4
Polisen omringade det konservativa partiets högkvarter. Foto: Kirsty Wigglesworth/Scanpix
4 av 4

Våldsamma demonstrationer i London

Det blev våldsamt när mer än 20 000 universitetsstudenter på onsdagen protesterade i London mot de kraftigt höjda studieavgifter som den brittiska regeringen ska införa. Drygt 30 personer greps av polis.

Det var en grupp demonstranter som stormade det konservativa regeringspartiets lokaler Millbank i centrala London. De protesterande hade tagit sig upp på byggnadens tak, några av dem med halsdukar för ansiktet och viftande med fanor.

Minst 20 demonstranter tog sig också in i lobbyn och vandaliserade inredningen, innan de möttes av polis med batonger. En eld tändes utanför entrén där en stor folkmassa pressade på.

Vid 16-tiden svensk tid hade ytterligare ett stort antal personer tagit sig in byggnaden genom krossade fönster.

Men den nationella studentkåren i Storbritannien (NUS) tog avstånd från våldsamheterna och dess ledare Aaron Porter kallade våldet för "föraktligt".

– Jag fördömer absolut våldsamheterna, sade han till det brittiska mediebolaget BBC.

Enligt NUS bedömning var det betydligt fler än 20 000 som gått ut på gatorna i London. Tidigare under dagen skrev Aaron Porter i ett twittermeddelande att han var "stolt över att 50 000 kommit för att demonstrera fredligt. De som är här för att bruka våld borde skämmas".

När polisen slutligen fick kontroll över situationen hade sammanlagt 14 människor skadats varav sju poliser. Drygt 30 personer greps i samband med oroligheterna och lobbyn i den attackerade byggnaden var svårt vandaliserad.

Det våldsamma upploppet tycks ha kommit helt oväntat för den brittiska polisen och chefen för Londonpolisen Paul Stephenson lovade en noggrann utredning om vad som egentligen gått snett.

– Scenerna vi sett i dag både inne i och utanför Millbank är helt och hållet oacceptabla och uttryck för ett ovärdigt beteende. Det är en skam för London och det är en skam för oss, sade han.

Bakom studenternas frustrationen ligger de kraftiga nedskärningar som aviserats av de brittiska regeringen - ledde av konservativa Tories och Liberaldemokraterna - där kraftigt höjda årliga studieavgifter på upp till motsvarande 100 000 kronor ingår.

Landets universitetsminister David Willetts från Tories har beskrivit införandet av de nya avgifterna som "en progressiv reform".

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".