Polisen anmäld för långdragen utredning

I Göteborg har socialchefen för den centrala stadsdelsnämnden JO-anmält både åklagare och polis för att utredningen av en misshandel av ett ettårigt barn har tagit alldeles för lång tid.

Anmälan om barnmisshandel gjordes av läkare i februari förra året men trots att socialchefen Torbjörn Johansson klagat, har polisutredningen fortsatt. 

– Jag tycker att man måste utreda detta skyndsamt, för det blir ju så att vi måste vidta insatser för att skydda barnen och det blir väldigt påfrestande för dem när det tar så här lång tid. Hela familjen får lida för detta. 

Polisanmälan i februari 2004
Det var läkare vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg som ansåg att det ettåriga barnet fått skador som inte gick att förklara genom barnets egna beteende. En polisanmälan lämnades in 15 månader sedan, i februari i fjol.

Istället för att omhänderta alla familjens barn, placerade socialtjänsten egen personal hemma hos familjen. Hittills har den insatsen kostat kommunen två miljoner kronor.

Nedlagd utredning mot åklagare
Torbjörn Johansson har också polisanmält både åklagare och polis för tjänstefel. Utredningen om åklagaren gjort fel är nedlagd, fortfarande pågår utredningen om polisen brustit i sitt arbete.

– Det jag kan säga är att det med all rätt har tagit för lång tid, i den delen är kritiken fullt okej tycker jag. Anledningen till varför det har tagit så lång tid är att den som är misstänkt har varit på fri fot. Det finns ju lagstiftning om att personer bara får sitta frihetsberövade en viss tid innan det ska vara klart och de måste ju tas först. Så frågan är väl om det finns tillräckligt med resurser hos polisen, säger kammaråklagare Kristina Persson.

Prioriterat andra fall
Det är länskriminalpolisen i Göteborg som har själva polisutredningen och på grund av den hårda arbetsbelastningen måste polisen prioritera och har därför prioriterat fall där misstänkta gärningsmän är anhållna eller häktade, inte där de är på fri fot som i fallet med ettåringen.

I sammanhanget kan nämnas att justitieminister Thomas Bodström så sent som för en vecka sedan sa att sådana här ärenden med barn ska handläggas skyndsamt och med förtur.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista