Volvochef vill ha snabba beslut om nya bränslen

1:44 min

Europas beslutsfattare måste agera snabbt för att få fram nästa generations alternativa fordonsbränslen. Det anser Volvos vd Leif Johansson, som sitter med i en ny europeisk grupp bestående av ledande politiker och företrädare för fordonsbranschen i Europa.

Volvochefen anser att gruppen måste se till att branschen lär sig mer om biobränslen.

– Det här är frågan om hur man kan hitta processer som kan bli effektiva nog för att kunna vara framgångsrika i volymproduktion. Då behöver vi det som kallas demonstratorer och skalbar teknik, och det måste komma de närmaste tre till fem åren för att kunna ha en effekt fram emot 2020, säger Leif Johansson.

Till 2020 har EU som mål att 10 procent av transportenergin ska komma från förnybara källor, främst biobränslen, som idag görs av till exempel spannmål eller socker.

Men EU:s tänkta miljösatsning på biodrivmedel fick i veckan hård kritik från nio miljöorganisationer. I en rapport menar de att EU:s mål för biobränslen riskerar att leda till bland annat ökade utsläpp och matbrist.

Men Leif Johansson menar att det går att utveckla nya biobränslen som inte hotar till exempel matproduktion.

– Till exempel skulle vi kunna odla alger på bred front i ett hav och sedan kunna utvinna lipider, förstadiet till bränsle, från det. Det utan någon som helst påverkan på mat eller landytor. Så jag tycker att man ska behålla teknologioptimism, säger Volvochefen Leif Johansson.

Han och näringsminister Maud Olofsson (C) är ett par svenska medlemmar i den nya europeiska högnivågruppen för fordonsindustrin, som i går hade sitt första möte här i Bryssel.

En viktig fråga för gruppen blir att ta fram en europeisk standard för laddning av elbilar, så att man ska kunna köra sin svenska elbil till till exempel Danmark eller Tyskland och ladda den där.

Under de närmaste två åren ska högnivågruppen också överväga ytterligare satsningar på forskning och innovation inom fordonsområdet.

Jens Möller, Bryssel

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista