Kritik mot vården av Mijailovic

Om det inte hade varit brist på slutenvårdsplatser inom psykiatrin hade Mijailo Mijailovic antagligen blivit inlagd för observation när han var i kontakt med den psykiatriska vården. Det konstaterar Socialstyrelsen i sin granskning av den vård Mijailovic fick före mordet på Anna Lindh. Det gjordes heller aldrig någon bedömning av hur farlig han var.

– Det finns vissa enskilda delar där vi riktar kritik och det gäller just att man inte har dokumenterat risk- och farlighetsbedömning och där det på grund utav de neddragna slutenvårdsplatserna och resurser för akut omhändertagande så kanske det hade varit önskvärt att han erbjudits mer insatser från den slutna psykiatriska vården, säger Catarina Andersson Forsman, tillsynschef på Socialstyrelsen.

Kan man dra slutsatser om att det på ett radikalt sätt hade förändrat vad som hände sedan?

– Det är alldeles omöjligt att uttala sig om.

Ingen enskild pekas ut
Det var uppenbart att Mijailo Mijailovic var farlig för andra. Ändå vill Socialstyrelsen inte peka ut någon enskild ansvarig.

– Man har följt praxis när det gäller dokumentation och andra delar, men i de delar vi är kritiska mot så har vi inte kunnat peka ut någon enskild medarbetare och kunnat lasta den för de strukturella problem som fanns i systemet, säger Catarina Andersson Forsman.

Resursbrist fick avgörande betydelse
Socialstyrelsen kommer också in på frågan om det var en fråga om resurser inom sjukvården som här fick en avgörande betydelse och svaret är ja, förmodligen.

Om det inte hade varit så ont om slutenvårdsplatser inom psykiatrin hade Mijailo Mijailovic kanske blivit inlagd för observation och utredning. Då hade man också på ett mer korrekt sätt kunnat ta ställning till alla de olika medicinerna som han proppade i sig.

Enligt Catarina Andersson Forsman är psykiatrin inte tillräckligt utbyggd.

– Man har under en tid byggt upp psykiatrin och man har inte hunnit bygga ut resurser på olika nivåer för att kunna hantera alla situationer inom psykiatrin, säger Socialstyrelsens tillsynschef Catarina Andersson Forsman.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".