Ingen svensk kvar i ledningen när ABB:s nye VD:n tar över

Idag på industrijätten ABB:s stämma i Zürich så presenterades bolgets blivande nye VD - Fred Kindle - som tar över VD-stolen efter Jürgen Dormann den 1 september. Fred Kindle ser fram emot att leda ABB som han beskriver som ett bolag med många utmaningar framför sig.

Det blir en utmaning att leda ABB nu när ABB har kommit in i lugnare vatten än för några år sedan, men det finns andra utmaningar kvar, säger Fred Kindle och han säger att det som behövs är ett lagarbete, för att se till att framgångarna fortsätter, även längre sikt.

Han talar mycket om vikten av lagarbete, men han vill idag inte säga något bestämt om vad han vill med ABB - han börjar den 1 september. Jürgen Dormann blir då kvar som styrelseordförande.

Fred Kindle kommer från Lichtenstein, han har tidigare varit konsult på McKinsey och VD i några år i den schweiziska verkstads-bolaget Suzer och han håller inte med om viss kritik i att han skulle vara en lättvikare, eftersom ABB är ungefär tio gånger så stort som Suzer, och att han skulle sakna viktigt erfarenhet som företagsledare. ABB:s styrelse skulle knappast ha valt mig om den tyckte jag saknade tillräcklig erfarenhet, säger han.

Idag finns ingen svensk kvar i ABB:s ledning - och hur blir det då med det svenska inslaget i framtiden - jo säger Fred Kindle, ABB måste anställda dom bästa - oavsett vilket land dom kommer ifrån. Men, han kommer själv från ett litet land, så han har viss förståelse för den svenska synpunkten.

Eva Stenström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista