Grupptalan mot Skandia drar in stämning

Skandiabråket tog på tisdagen en ny vändning när föreningen Grupptalan mot Skandia drog tillbaka sin stämning mot Skandia Liv. Detta sedan den fått löfte om insyn och påverkan i de kommande förhandlingarna om vem som har rätt till vinstmiljarderna.

Bråket står mellan spararna och Skandia Liv och handlar om hur flera miljarder kunde hamna i moderbolagets kassa när förvaltningen av spararnas pengar såldes till Norge.

Skandia Liv har utsett advokat Stefan Lindskog till en slags medlare mellan bolaget och föreningen Grupptalan mot Skandia. Han ska följa allt som händer i den skiljenämndsprocess mellan livbolaget och moderbolaget som börjar i höst. Skiljenämndsprocesser är annars hemliga.

Så här förklarar Skandia Livs VD Urban Bäckström varför man gick med på föreningens krav på insyn:

– Det har ju varit lite si och så med tilltron till den här processen, och då hoppas vi med det här förfarandet att man ska känna att det här blir en auktoritativ rättsprocess.

Vem ska granska att Stefan Lindskog är öppen med det han ska vara öppen med?

– Någonstans måste man hysa någon slags tilltro till en person som har varit drivande i den här frågan från allra första början.

Vad händer om det uppstår en tvist mellan dig och honom om vad han bör berätta och inte?

– Då kommer han säkert att hoppa av det här och meddela det offentligt.

Stefan Lindskog har tidigare utrett frågan om livspararna har gått miste om pengar åt Konsumentombudsmannen och han kom fram till att det inte gått rätt till när moderbolaget la beslag på hela vinsten av försäljningen av kapitalförvaltningen till den Norske Bank.

På grund av detta stämde föreningen Grupptalan mot Skandia livbolaget på över två miljarder. Nu blir det alltså inget av den stämningen.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista