Wallström kommenterar svekdebatt

Uppdaterad 22:00
På tisdagen uttalade sig Sveriges EU-kommissionär Margot Wallström om statsminister Göran Perssons antydningar om att hon sviker socialdemokraterna när hon tackat nej till att komma hem och bli minister.

Margot Wallström vill fortsätta i EU-kommissionen och hon anser inte att hon är illojal.

– Nej verkligen inte. Min definition av lojalitet det är någonting som kommer inifrån och visas till partiet. Jag har varit med i det socialdemokratiska partiet sedan jag var tonåring. Jag har gjort alla möjliga jobb och uppdrag i det här partiet. Ingen behöver tveka om var min lojalitet finns och var jag hör hemma.

– Jag har fullt klart för mig var jag har rötterna och var jag känner var jag har min tillhörighet. Jag är absolut inte illojal och det tror jag att de som känner mig kan intyga, svarar hon.

Hur skulle då Sveriges inflytande i EU-kommissionen påverkas om Wallström tvingas sluta som kommissionär?

– Jag kan bara säga att jag bedömer att jag skulle kunna göra ett fortsatt bra jobb och jag bedömde att det möjligen kan ge Sverige ett oproportionerligt stort inflytande som ett litet land men med en kommissionär som har erfarenhet. Det är så enkelt som att man lyssnar på den som har varit med förr. Jag tror dessutom att man förmodligen gärna ser att det blir fler kvinnor i den nya kommissionen.

Hur ser du på att ställa upp som kandidat, som partiledare?

– Men den frågan måste föras bort för den är inte aktuell, svarar Margot Wallström. 

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista