USA granskar svensk passhantering

USA kommer att specialgranska svensk passhantering i sommar för att avgöra om svenska turister fortsätta kan åka till USA utan visum. Det säger Lars Karlsand vid Rikspolisstyrelsen.

– Man kommer att titta på hela hanteringen, allt ifrån ansökningsrutiner, tillverkning och så vidare, hela passhanteringen för att se om det finns några svagheter eller risker i hur passhanteringen går till i Sverige, säger han.

Biometrisk information
Sverige är ett av 28 länder vars medborgare får åka som turister utan visum till USA. Men för att det ska gälla i framtiden har amerikanarna krävt att dessa länder, däribland Sverige, inför biometrisk information i passhandlingarna.

Men USA tvingas nu med all säkerhet att backa när det gäller att detta ska vara genomfört redan till hösten. Mer realistiskt är om ett par år, även om Sverige nu kommer att införa det redan nästa höst.

Passhanteringen detaljgranskas
I väntan på detta kommer en amerikansk delegation till Sverige i juni för att detaljgranska passhanteringen för att se om det finns några säkerhetsrisker. Därefter väntas ett besked om svenskar kan resa utan visum till USA även i fortsättningen.

Sverige har aldrig tidigare utsatts för den här typen av granskning från ett annat land, enligt Lars Karlsand vid Rikspolisstyrelsen.

– Att något annat land har kommit hit och tittat så i detalj tror jag inte har förekommit. Hela paketet med att höja säkerhet i resehandlingar har sitt ursprung i 11 septemberhändelserna, säger han.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".