Gruppen Cardigans var tidigare en av de stora svenska musikexportörerna.

Den svenska musikexporten minskar

Efter ett antal år i dur har trenden vänt för Stim, svenska tonsättares internationella musikbyrå. 2003 blev resultatet 42 miljoner sämre än året före.

Det svenska musikundret dundrar inte fram över världen på samma sätt som förr.

Stims verkställande direktör Kenth Muldin tycker att en minskad export är naturlig.

– Vi har ju haft en fruktansvärt hög nivå. Vi har ju varit ett av världens största musikexportländer cirka 1999-2000 och det är inget konstigt att de går ner från denna höga nivå, säger han.

Nedladdning av musik
Det är inte bara den avtagande musikexporten som nu gäckar Stim och de svenska upphovsmännen.

Nerladdning av musik från nätet är ju inget nytt fenomen, men det var först förra året som dess effekter slog igenom ordentligt på den nordiska marknaden. Kenth Muldin har en teori varför det här drabbade de nordiska upphovsmännen först nu.

– En förklaring kan vara att den nordiska repertoaren, alltså den lokala nordiska repertoaren har stått sig väldigt starkt, även på skivmarknaden, säger han.

– Det som har fallit på skivmarknaden har varit den angloamerikanska internationella repertoaren. Den drabbar ju bara till en del den nordiska rättighetshavaren, när den väl faller.

Under 2003 sjönk Stims intäkter från cd-försäljningen med 15 till 20 procent.

Betalsajter
Kenth Muldin tror att musikindustrin nu står inför stora förändringar om man ska återta taktpinnen. Cd-skivor med tio till fjorton låtar är enligt honom en föråldrad produkt.

Han tror att betalsajter är framtidens melodi för industrin att sprida sin musik på. Redan idag finns det amerikanska sajter där konsumenterna kan ladda ner separata låtar för knappt en dollar.

– Du måste kunna sälja låt för låt till ett rimligt pris och därmed uppnå en stor volym. Exakt vad prisnivån i Sverige är eller i Europa kommer att ligga det vet inte jag. Det är väl svårt att tro att det blir något annat per låt än vad den amerikanska prisnivån i allt väsentligt är, säger han.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista