Gruppvåldtäkt utreddes inte

Flera barn på ett barnhem blev sexuellt utnyttjade av en 11-årig pojke som är sjuk i gulsot. Det rapporterade Ekot på tisdagen. Trots att länsstyrelsen i Jönköping som utredde övergreppen, tidigt fick uppgifter om att det förekommit en gruppvåldtäkt, valde man att inte utreda det.

Den utsatta pojkens mamma säger att hon är förvånad över att länsstyrelsen valt att blunda.

– Jag fattar inte det. Vad vill man göra som förälder när man kommer i en sådan här situation? Skrika och gapa och försöka... det hjälper ju inte heller, säger hon.

Sexuellt utnyttjande
Tidigare i våras uppdagades det att en 11-årig pojke som var placerad på ett barnhem i Småland sexuellt utnyttjat minst sju andra barn som också bodde på institutionen.

Länsstyrelsen inledde därför en utredning för att kartlägga vilka sexuella övergrepp som skett på barnhemmet.

Ett av de barn som blivit utnyttjat av 11-årigen har också berättat om en gruppvåldtäkt där ytterligare fyra pojkar ska har varit direkt delaktiga i övergreppet.

Ekot har tagit del av det brev som kom in till länsstyrelsen den 3 maj där den utsatte pojkens mamma utförligt beskriver den påstådda gruppvåldtäkten.

Övergreppet utreddes inte
När länsstyrelsens beslut kom på måndagen visar det sig att man inte utrett om det har förekommit ytterligare övergrepp där också andra barn än 11-årigen har varit delaktiga.

Stefan Roman är den handläggare som har jobbat med ärendet, han blir förvånad när han får frågan varför han inte utrett gruppvåldtäkten.

– Att de har blivit utsatta för gruppvåldtäkter? Eh... det vet jag inte om vi har uppgifter om... vi har i och för sig fått in en skrivelse.. Det får jag kika på. Nu kan jag inte svara på rak arm för det är så mycket material som har kommit in, om det står i hennes skrivelse om någon gruppvåldtäkt. Det måste jag kika på isåfall, va, säger han.

”Skuldfrågan irrelevant”
Iris Dovrén Råsbrant är socialdirektör på länsstyrelsen i Jönköping. Hon försvarar beslutet att inte utreda den påstådda gruppvåldtäkten.

– Vi har inte utrett vidare exakt vilka som har varit aktiva för vi anser att skuldfrågan är inte så relevant i vårt beslut.

De föräldrar som kanske får barn placerade på det här barnhemmet, eller de kommuner som köper platser, kanske skulle vara intresserade av om det förekommer gruppvåldtäkter, det ger ju en helt annan dimension av det hela?

– Jo men här har ju beskrivits ett upprepat antal incidenter där fler barn har varit närvarande. Vad vi inte har utrett det är vilka barn som har varit aktiva, säger Iris Dovrén Råsbrandt.

Bo Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Nuri Kino
n.kino@journalist.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista