"Drickandet ökar mer än försäljningen minskar"

På onsdagen presenterar regeringens utredare av alkoholinförseln, Kent Härstedt, siffror som visar att svenskarnas drickande ökar dubbelt så mycket, som Systembolagets försäljning minskar. Det beror på att allt mer alkohol köps hem från utlandet.

Ökningen överraskar utredaren Kent Härstedt.

– Det visar att sättet att åka utomlands och handla medverkar till att driva upp konsumtionen och det är särskilt tydligt på sprit, säger Kent Härstedt.

Svensken dricker nu i genomsnitt 10,5 liter ren sprit per år. Det motsvarar en halv liter vodka i veckan.

Sedan mitten av 90-talet har konsumtionen ökat med 30 procent.

Föreslår sänkt skatt
Nu är Kent Härstedt inne på att föreslå en sänkt spritskatt, även om det knappast minskar drickandet.

– Vi väljer mellan pest och kolera. Totalkonsumtionen går upp om vi inte rekommenderar en skattesänkning, eftersom den drivs upp enbart av utlandsinköpt alkohol. Vid en rekommendation av sänkt skatt medverkar vi också till en ökad spritkonsumtion, men vi tror att det senare trots allt skulle innebära en mindre ökning av totalkonsumtionen, säger Kent Härstedt.

– Dessutom skulle det i sin helhet ha andra positiva effekter vad gäller konstrollen över alkoholen. Den alkohol som når fram till minderåriga är betydligt mindre när det är Systembolaget som säljer alkoholen, enligt Härstedt.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista