Greenspan sitter kvar

USA:s president Georges Bush meddelade i tisdagskväll att han vill att Alan Greenspan sitter kvar som chef för den amerikanska centralbanken - Federal Reserve - i ytterligare fyra år.

Han har kallats USA:s, näst presidenten, mäktigaste man och världens mest inflytelserika person på det ekonomiska området - och nu får alltså 78-åriga Alan Greenspan fortsatt förtroende som centralbankschef, en post han tillträdde till redan 1987.

En övervägande majoritet av handlare, ekonomer och politiker välkomnade beskedet, som var väntat, men eftersom president Bush drog ut på att offentliggöra det, hade det börjat viskas och spekuleras på Wall Street och i Washington om att allt kanske inte stod rätt till.

Nu kom alltså klargörandet, visserligen ska senaten först godkänna presidentens nominering, men det är en formalitet.

Bush hoppas att beskedet ska minska risken för oro på marknaderna och i ekonomin i övrigt inför höstens presidentval. Den försiktige, lite småmumlande, numera nästan mytomspunne Greenspan ses som en garant för stabilitet - centralbankschefen har lotsat den amerikanska ekonomin genom flera kriser, bland annat den svarta måndagen 1987 och de senaste årens nedgång, men har också kritiserats för att inte ha förutsett spekulationsbubblan på 90-talet.

Bush och Greenspan är heller inte helt överens med varandra. Centralbankschefen har bland annat kritiserat det gigantiska budgetunderskott som byggts på under den nuvarande presidenten.

Men Vita Husets talesman sa i tisdagskväll att president Bush vill att Greenspan fortsätter som centralbankschef så länge som möjligt.

Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".