Jämställdhet i kläm när försvaret bantar

Försvaret kämpar om sitt rykte som jämställd arbetsplats efter alla skriverier om sexuella trakasserier. Nu när försvaret ska spara och säga upp personal så är Jämo Claes Borgström orolig för att det blir ett bakslag för jämställdheten.

– I och med kommande försvarsbeslut så ska försvaret både omdirigeras, vad gäller inriktning, men framför allt bli betydligt färre. Då är det kvinnor som kommer att få gå först, eftersom de kom in sist.

Var fjärde ska bort
Det lutar åt att ungefär var fjärde försvarsanställd ska bort i och med det försvarsbeslut som riksdagen ska fatta i höst. Försvaret har i dag 20 000 anställa, av dem är ungefär 12 000 yrkesofficerare och 8 000 civilanställda.

Arbetsmarknadslagarna och reglerna som sist in först ut gör att kvinnorna i hög utsträckning kommer att åka ut, eftersom det är först på senare år som försvaret på allvar har gått in för att få in fler kvinnor i organisationen.

Högre krav med färre kvinnor
Enligt Jämo så är det alltid problem med jämställdheten i organisationer med väldigt snäv könsfördelning. Om kvinnorna blir ännu färre så kommer det att ställa ytterligare krav på jämställdhetsarbetet inom försvaret.

– Det är inte bara kvantitet det handlar om, absolut inte. Utan det handlar om att vara tydlig och föra ut kunskap till de olika förbanden och deras chefer och att de cheferna i sin tur för vidare kunskapen och ställer krav på ett förändrat synsätt hos dem som är verksamma inom försvaret.

Nöjd med ÖB
I tisdags mötte Jämo försvarsledningen för att prata om jämställdhet, och han är mycket nöjd med ÖB:s syn på frågan.

– När jag talar med ÖB och de medarbetare som var med honom, personalchefen och jämställdhetsansvarige, kan man inte ha en bättre inriktning. Men att problemet är rätt svårt i den värld där försvarsmakten rör sig är alldeles uppenbart, säger jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".