Harri Holkeri.

FN-chef i Kosovo kan sluta i förtid

FN:s högste chef i Kosovo, den förre finländske statsministern Harri Holkeri, slutar med största sannolikhet sitt uppdrag i Kosovo tidigare än planerat.

Den 67-årige Holkeri har själv hänvisat till sin vacklande hälsa, men den kritik han fått och FN:s vankelmod i Kosovofrågan spelar också in, enligt SR:s Balkankorrespondent.

Att kollapsa under resor eller att tvingas ställa in viktiga planerade möten i Kosovo är inga bra signaler från en person med ett av jordens svåraste jobb. Men det är vad som hänt den 67-årige Harri Holkeri den senaste tiden som FN:s chef i Kosovo.

Kan sluta i förtid
Holkeri befinner sig sedan i tisdags hemma i Finland för att träffa sin läkare och genomgå en större undersökning, men Holkeri har själv antytt att han kan tvingas avsluta Kosovouppdraget i förtid.

Enligt kontraktet ska Holkeri sitta kvar till augusti månad med möjlighet till förlängning men nu ser det alltså ut att snarare bli en förkortning av uppdraget.

Under Holkeris tid har de värsta etniska sammandrabbningar mellan albaner och serber ägt rum på flera år med 19 dödsoffer. Dessutom förstördes 29 kyrkor och kloster samt omkring 800 hus och 150 fordon.

Kritik från flera håll
Kritiken mot Holkeri kommer inte bara från serberna utan också från kosovoalbaner och det internationella samfundet. Oförtjänt får också Holkeri klä skott för att FN inte kan eller vågar fatta beslut om hur Kosovos framtida status ska se ut.

Holkeri är den fjärde FN-chefen i Kosovo och för varje ny FN-chef avtar entusiasmen för ett multietniskt Kosovo.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".