Svenska affärsmän negativa till Norge

Svenska direktörer betraktar det norska näringslivet som rena vilda västern. Ja, den bilden får man i en undersökning som de norska bolagen Statoil, Orkla och Schibsted har gjort. Undersökningen omfattar bara 36 personer, men har ändå fått företrädare för näringslivet i Norge att reagera.

Det är svenska investerare, aktiemäklare och några näringslivsjournalister som har svarat på frågor i den norska undersökningen, sammanlagt 36 personer med stort inflytande.

Bilden de har av det norska näringslivet är negativ med synpunkter som ”Norge är inte mer intressant än Turkiet att investera i” och ”norska affärsmän är cowboys som inte bryr sig om regler”.

Attityden förvånar
En av Norges största affärsmän, Petter Stordalen, som äger Choice -hotellen i Norden, är förvånad över den inställningen. Han gör mycket affärer med svenskar.

– Det är nog en viss typ av personer runt Stureplan i Stockholm som svarar så här, säger han till Ekot. Sverige och Norge är stora handelspartners och min upplevelse är tvärtom att svenskarna tycker att vi har mer likheter än olikheter, säger Petter Stordalen.

Det är de norska bolagen Statoil, Orkla och Schibsted som har gjort undersökningen.

Gamla myter lever kvar
I studien svarar svenskarna också att norskt näringsliv präglas för mycket av staten och nationalistiska hållningar.

Mari Thjömöe på Statoil säger att svenskarnas svar överraskar. Gamla myter om norska näringslivet lever kvar, säger hon.

Kulturskillnader
Visst finns det kulturskillnader säger flera i norska näringslivet som Ekot har talat med. Svenskar är mer raka och har en bättre organisationsförmåga än oss, säger de, men tycker att uppfattningarna som kommit fram nu är orättvisa.

Idag ägs bara cirka en procent av aktierna på Oslobörsen av svenskar. Ett samarbete mellan norska näringslivet och Oslobörsen startar nu för att öka kunskapen hos svenska investerare om det norska näringslivet och få dem mer intresserade av Norge.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".