Många vill se Gandhi som premiärminister.

Fortsatt politisk dramatik i Indien

I Indien fortsätter den politiska dramatiken, efter att Sonia Gandhi överraskande tackat nej till att bli premiärmininister. Hennes anhängare är upprörda och anklagar henne för att svika miljontals fattiga väljare. Men Sonia Gandhi vill inte splittra landet.

Ett Bollywood-drama bleknar i jämförelse med vad som nu pågår i centrala New Delhi, där tusentals upprörda anhängare till Sonia Gandhi samlas utanför hennes residens.

De vädjar till henne att hon ska ompröva sitt beslut på tisdagen att inte ställa upp som premiärminister, trots kongresspartiets valseger förra veckan.

I stället har hon föreslagit en 71-årig respekterad ekonom, Manmohan Singh, att leda landet. Men Singh är oprövad som toppolitiker och han säger själv att han inte är premiärministermaterial.

Några partimedlemmar förslog idag att Sonia Gandhis son Rahul i stället tar över, men han är politiskt oerfaren.

Medlemmarna upprörda
Högt uppsatta medlemmar av Sonia Gandhis kongressparti gråter, andra bönar och ber, åter andra säger att hon nu sviker miljontals fattiga som har röstat på henne. Några i partiets högsta ledning avgick i dag i protest.

Men än så länge verkar Sonia Gandhi stå fast vid sitt beslut. Hon säger att hon följer sitt samvete, hon vill inte riskera att splittra landet.

Nationalistiska protester
Sonia Gandhi fattade beslutet att inte kandidera efter att hennes politiska motståndare hotat att starta en nationell kampanj mot henne.

De hindunationalistiska politikerna reagerar mot att hon inte är född i Indien, utan i Italien, ett faktum som inte verkar bekymra miljontals av hennes anhängare.

Nu hotas kongresspartiet av splittring samtidigt som Indien står utan en stabil regering. Men en talesman för kongresspartiet säger att Sonia Gandhi genom att avsäga sig makten vunnit en moralisk seger mot sina motståndare, i stället för att hon var kongresspartiets ledare är hon nu hela Indiens ledare, säger han.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".