Burma kritiseras för trög demokratisering

Flera av Burmas grannländer riktar skarp kritik mot landets militärregim för att oppositionen tystas.

Samtidigt som regimen genomför en författningskonferens hopas anklagelser från internationella organisationer om maktmissbruk, tvångsarbete, diskriminering.

Klippte telefonledningar
Det senaste exemplet på att oppositionen i Burma lever i fullständig avsaknad av alla rättigheter är att militärregimen klippt av telefonledningarna.

Nationella förbundet för demokrati tilläts öppna sitt kontor i huvudstaden Rangoon för ett par veckor sedan, men när telefonerna tystnade visade det sig än en gång att friheten för partiet att verka bara är begränsad. Partiets två ledande gestalter ordföranden Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi och nummer två i partiet Tin Oo hålls i husarrest.

Besvikelse över husarrest
På onsdagen sällade sig den indonesiska regeringen till de kritiska röster som riktats mot Burma på grund av att oppositionsledarna inte tillåts verka i frihet. Indonesien är för närvarande ordförandeland i ASEAN, den sydostasiatiska samarbetsorganisationen där Burma också är medlem.

Tidigare har Thailands premiärminister Thasin Shinawatra uttryckt besvikelse över att Aung San Suu Kyi inte återfått friheten. FN:s generalsekreterare Kofi Annan, USA och EU har nu och tidigare i olika former kritiserat Burmas militärregim för att generalerna inte lever upp till tidigare löften om demokratisering.

Konferens meningslös utan opposition
Den samlade kritiken är att den författningskonferens som generalsväldet inledde i måndags är en meningslös session utan deltagande av den viktigaste oppositionsgruppen.

Amnesty International riktar på onsdagen kritik mot Burmas militärregim för att den muslimska minoriteten i landet nordvästra hörn diskrimineras. ILO, FN:s internationella arbetsorganisation angriper också militärregimen. ILO uppger att Burma i stor utsträckning använder sig av tvångsrekryterad arbetskraft till olika projekt och att personer som haft kontakt med ILO dömts till långa fängelsestraff.

Svåra villkor för flyktingar
I en omfattande rapport som sammanställts av Christian Aid med säte i London beskrivs med stöd av vittnesmål de svåra villkoren för en miljon flyktingar som finns antingen inne i Burma eller i Thailand, som har en långsträckt gräns mot östra Burma.

Internationella hjälporganisationer och FN-organ, som har personal i Rangoon är hela tiden övervakade och har ytterst små möjligheter att verka i Burma.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista