Rysk bank förlorar licensen efter misstankar om penningtvätt

Den ryska centralbanken drog i förra veckan in licensen för privata Sodbusinessbank. Sedan dess svävar sparare och företag i ovisshet om deras pengar för alltid är borta. Banken anklagas för inblandning i penningtvätt och mord.

På stora reklamaffischer i tunnelbanor och på bussar har Sodbusinessbank försökt locka nya kunder. Banken lovade en för rysk marknad ny service - att kunderna ska kunna betala alla räkningar via banken.

Men i förra veckan drog centralbanken in bankens licens och sedan dess är kontoren stängda.

Banken anklagas för penningtvätt och för att ha varit inblandade i en kidnappnings- och mordhistoria 2003. Centralbanken har tagit över Sodbusinessbank, men har inte släppts in i bankens lokaler. Banken anklagas för att nu försöka förstöra bevismaterial.

Inte heller kunder har släppts in i banken. Igår försökte ett hundratal personer komma in i bankens huvudkontor och kräva sina pengar tillbaka. De kördes bort av beväpnade vakter. Utanför banken fanns information uppsatt att kunder skulle kunna få tillbaka sina pengar, men få släpptes in.

En kvinna vars mamma sparat motsvarande 150 000 kronor i banken för att köpa en lägenhet berättade att hon i fyra dagar försökt ringa bankens servicenummer utan att kunna komma fram.

Förtvivlade småföretagare berättar att de nu inte kan betala löner till sina anställda.

Enligt uppgift fanns 1 april 45 000 konton i banken med tillgångar på drygt 600 miljoner kronor.

Nästa vecka måste banken betala av på ett lån, om den inte kan det är kundernas pengar troligen borta för alltid. Det var det som hände i den ryska bankkrisen 1998 när den största privata banken kollapsade och kunderna förlorade alla sina pengar.

Sodbusinessbank är den 112:e största banken i Ryssland, men precis som alla utom en statsägd bank Sberbank saknas bankgaranti, som skyddar kundernas pengar.

Maria Persson-Löfgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista