"Svensk alkoholpolitik dödsdömd"

Sverige kommer att tvingas till kraftigt sänkt alkoholskatt och på sikt kommer också Systembolaget att avskaffas. Det säger professor Eckart Kuhlhorn, som menar att den svenska alkoholpolitiken dödsdömdes i samband med EU-inträdet.

– I princip försvann den restriktiva alkoholpolitiken. Den kommande alkoholpolitiken kommer mycket mer vara riktad till vissa svaga grupper i samhället och sedan kommer man att ha mycket verbala preventiva åtgärder, säger Eckart Kuhlhorn.

Sedan Sverige gick med i EU har alkoholpolitiken egentligen bara varit vackra ord från politikernas sida, säger Eckart Kuhlhorn.

Fler alkoholskador
Efter EU-inträdet var det bara en tidsfråga innan den svenska modellen, baserad på dyr och svårtillgänglig alkohol, rasade samman och det är där vi är nu. Nu finns det, enligt Eckart Kuhlhorn, inget alternativ till att sänka alkoholskatten.

På sikt kommer Sverige tvingas sänka alkoholskatten rejält, ner till den nivå våra grannländer har, allt annat är ohållbart.

– Vi får leva nu med den här konsumtionshöjningen ungefär tills vi har den nivån som andra EU-länder har. Det är bara att acceptera konsekvenserna av det här.

Vilka blir konsekvenserna?

– Större sjuklighet, fler alkoholskador i till exempel form av våldsbrott, dödlighet efter sjukdom och familjeproblem, säger Eckart Kuhlhorn.

Kommer föreslå en sänkning
Regeringens utredare av alkoholinförseln, Kent Härstedt, signalerar på onsdagen att regeringen kan komma att föreslå en sänkning av alkoholskatten.

En sänkning kommer visserligen att öka drickandet, men den behövs för att folk ska fortsätta att handla på Systembolaget, resonerar han.

Systemets försäljning har redan minskat med tio procent sedan Danmark och Finland sänkte alkoholskatten.

Tror inte Systembolaget kan räddas
Men forskaren Eckart Kuhlhorn tror inte att en skattesänkning kan rädda Systembolaget. På sikt är det dödsdömt, också det stod klart i och med EU-inträdet.

– På längre sikt kommer ju Systembolaget anpassa sin försäljningsorganisation till de konsumentförhållanden, att folk köper mer och dricker mer. Då kommer de att bete sig ungefär som varuhuskedjor och i det ögonblicket ahr de inte längre något existensberättigande som statsmonopol.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".