Irakiskt missnöje med första tortyrdomen

I Irak har den första domen kommit i rättegångarna mot amerikanska soldater som anklagats för att förnedra och tortera irakiska fångar i Abu Ghurayb-fängelset i Bagdad. 

24-årige Jeremy Sivits, som lovats mildare straff för att han vittnat mot andra, dömdes av en amerikansk krigsrätt till ett års fängelse. Ett inte tillräckligt hårt straff, enligt många irakier. 

”Dåligt straff”
Det var ett dåligt straff, tycker bagdadbon Nadir Hashem, som har en bror som sitter i Abu Ghurayb-fängelset som amerikanernas fånge. Amerikanerna kom som befriare, nu är de ockupanter, grymma ockupanter, som utan anledning fängslat och torterat hans bror, tycker Nadir Hashem. Att den dömde Sivits också degraderades och avskedades ändrar inte hans uppfattning om straffet. 

Sivits erkände sitt brott, att han deltagit i övergreppen bland annat genom att fotografera dem. Han var egentligen inte fångvaktare, utan mekaniker, men ombads att hjälpa till i fängelset.

Skadat USA:s förtroende
Under rättegången sa han sig veta att det inte var på order uppifrån som de här övergreppen utfördes. Det hävdar däremot de övriga tre soldaterna som stod inför krigsrätten i Bagdad på onsdagen. Rättegången mot dem kommer att återupptas i juni, och de riskerar mycket hårdare straff. 

Händelserna i Abu Ghurayb-fängelset har allvarligt skadad irakiernas förtroende för amerikanerna. Nadir Hashem jämför de amerikanska fängelsemetoderna med Saddam Husseins.

”Lika illa som Saddam”
– Sådant här beteende hade man kanske kunnat vänta sig av arabiska regimer, till exempel av Saddam Husseins, men amerikanerna behandlar ju fångarna lika illa.

– Det enda amerikanerna bör göra nu är inte att arrangera krigsrätter för de skyldiga, det är att lämna Irak, skrattar han, väl medveten om att det i dag är ett fullkomligt orealistiskt krav.

Christer Fridén, Bagdad
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista