Rättegången fortsätter.

Barnflickan: Jag litade på pastorn

Hela rättegången i Uppsala Tingsrätt om morden och morförsöken i Knutby ägnades på onsdagen åt den åtalade barnflickan. Hon berättade om hur pastorn i mitten av december frågade henne om hon, förutom att skjuta hans andra fru, också kunde skjuta grannen Daniel Linde.

– Han hade fått mig så mycket i sitt grepp så jag trodde verkligen allt han sa var rätt. Så jag sa aldrig emot honom, men detta att han frågade om kunde skjuta Daniel, då kände jag att det är för konstigt. Jag sa varken ja eller nej. En hel församling står bakom honom, jag tvivlade inte på det han sa, sa barnflickan i rätten.

Som en förklaring till varför även Daniel Linde skulle dö fick hon svaret att det båda levde på övertid och att pastorn inte stod ut med att han inte skulle få leva ihop och gifta sig med Daniel Lindes fru.

Tydliga detaljer
Barnflickans redogörelse är klar, tydlig och innehåller ibland helt obegripliga detaljer om ett totalt styrt liv, där den egna vilja ligger helt i bakgrunden, vilket hon själv ibland kommer in på.

– Det kan låta som att jag varit helt blåögd och det var jag kanske, men jag måste säga att han spelade så bra. Han förklarade för mig att det här var min väg, jag skulle döda, jag skulle utföra detta. Jag trodde och litade på honom.

”Pressen gör att jag minns”
Hennes minnesbild av varenda sms-meddelande, klockslag och dagar är ibland helt häpnadsväckande. Hon svarar själv på hur hon kan minnas så detaljrikt.

– Jag har otroligt bra minnesbilder från den här perioden. Jag vet att den 25 november sitter jag på Jönköpings bibliotek och jag att klockan är runt fem någongång och då kommer det här anonyma sms:et. Allt det här som sker är så speciellt, jag tror att pressen gör att jag har en otroligt bra minnesbild av det här förloppet.

Letar vapen
Precis före julen 2003 letar barnflickan desperat efter ett vapen att köpa, men hon misslyckas gång på gång och blir allt mer pressad. Men hon säger att det allra värsta är att pastorn blir så arg och besviken på henne.

– Han är så desperat, han är helt uppe i varv och säger: ”Jag klarar inte det här, jag klarar inte det här. Jag tar en yxa och utför detta själv”. Och då känner jag: gör inte det, berättade barnflickan.

Förhören med barnflickan kommer att fortsätta på måndag.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista