Sänkt skatt ökade drickandet i Finland

Finland har sedan drygt två månader tillbaka genomfört det slags skattesänkningar på alkohol som diskuteras i Sverige. Allt fler menar nu att de kanske blev för kraftiga.

Finland har sedan drygt två månader tillbaka genomfört det slags skattesänkningar på alkohol som diskuteras i Sverige. Allt fler menar nu att det kanske blev de för kraftiga.

Konsumtionen av inhemsk starksprit steg med hela 40 procent efter skattesänkningen. Folk beter sig precis så som vi gissade att de skulle, säger alkoholforskaren Christoffer Tigerstedt.

– När man analyserar monopolets försäljning, så har konsumenterna varit väldigt prismedvetna. Penningrationella kan man säga. De produkter som har blivit billigare än andra har också sålts mer. På den punkten fungerar de antaganden vi har haft, säger han.

Forskarna förutsåg att det skulle gå så här. När skatten på en flaska Koskenkorva brännvin sänktes med 44 procent och nu kostar en bit över 80 svenska kronor väljer gammal som ung brännvin på bekostnad av öl eller cider.

Kraftigt ökad försäljning
På två månader har den totala försäljningen hos finländska alkomonopolet stigit med hela 20 procent.

Också förutsägelserna om ökat fylleri uppfylls: 30 procent fler till tillnyktringsstationerna i Helsingfors.

I norr, där starkspriten ökat mest, i till exempel Rovaniemi, har antalet fall av rattonykterhet ökat med 40 procent jämfört med för ett år sedan.

Måttliga spritrallyn
Annars vill polisen helst vänta med att dra slutsatser till efter sommaren. Det är också för tidigt att säga om den billigare inhemska spriten faktiskt avhåller folk från att åka på så kallade spritrallyn till Estland.

Än så länge tycks dessa rallyn vara ganska måttliga, vilket har fått flera ministrar att tala om att kanske höja skatterna igen eller omfördela dem till förmån för svagare drycker, eller alkohol på krogen.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista