Skatt vid företagsförsäljning slopas i Finland

Den finländska regeringen la i dag fram förslag om sänkta företags- och kapitalskatter. Det huvudsakliga innehållet slogs fast i höstas, men en överraskning kom ändå i dag. Skatten på vinst vid företagsförsäljningar slopas.

- Vi vill att jobben och våra exportföretags huvudkontor stannar i Finland.

Så sade statsminister Matti Vanhanen när han idag presenterade regeringens finslipade reformförslag på företags- och kapitalbeskattningens område.

Medan vi i Sverige kanske levt med den internationaliserade ekonomins villkor under längre tid är man aningen mer yrvaken i Finland. Därför sänks nu bolagsskatten från kommande årsskifte från 29 procent ner till 26 procent, det vill säga till svenska nivåer. Konkurrensen med Sverige har spelat roll, medan tanken på att följa grannlandet Estland i spåren neråt 20 procents skattesatser vad det lider, inte anses realistisk.

Bolagsskatten är nu bara en del i paketet. Hittills har aktieutdelningar varit skattefria i Finland. Nu beskattas sjuttio procent av dem för börsbolagens del med 28 procent, det vill säga samma sats som gäller för kapitalinkomster i allmänhet. För övrigt också det en sänkning. Därtill kommer viss minskning av förmögenhetsbeskattningen, men långt ifrån vad näringslivet önskat sig. Härifrån hörs som omedelbar kommentar idag samma rop som ifrån kollegona i Sverige; regeringen måste gå vidare och slopa förmögnhetsskatten helt och dessutom sänka inkomstskatterna.

Om sedan regeringens försök att medvetet sockra reformen lite extra med den oväntade gesten att slopa skatt vid företagsförsäljningar räcker för att hålla företagsamheten på gott humör och på finländsk hemmaplan.... ja, framtiden får utvisa.

Bengt Lindroth, Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista