Cykelringen döms till skadestånd i AD

Arbetsdomstolen dömer företaget Cykelringen till skadestånd på 200 000 kronor för att en anställd fick sluta sin provanställning när det blev känt att hon gått med i facket.

Merja Tunryd, ombudsman för LO-förbundet Handels i Malmö, är nöjd med domen - speciellt eftersom det är svårt att driva sådana här fall vidare till domstol. 

Bara efter knappt två veckors arbete i Cykelringens affär i Malmö fick den anställda besked att hennes provanställning skulle upphöra - och Arbetsdomstolen anser det bevisat att skälet var att kvinnan under anställningstiden gått med i facket.

Därmed har Cykelringen enligt domstolen gjort sig skyldig till kränkning av föreningsrätten och företaget döms att betala 100.000 kronor i skadestånd till den före detta anställda och lika mycket till fackförbundet Handels.

Cykelringens ägare Göran Duhrin säger sig vara bestört över domen och hävdar att kvinnan inte alls fick sluta för att hon gått med i facket - det berodde istället på att hon inte passade in i arbetslaget. Men domen kommer ändå få följder för hur Cykelringen i fortsättningen agerar gentemot sina anställda, säger Göran Duhrin.

Johan Prane

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista