Utländska spelbolag vinner ny mark

Utländska spelbolag skördar stora framgångar i Sverige. Svenska kunder bedöms spela för tre miljarder hos dem i år. Bolagen får hård kritik från travets ATG och Svenska spel för att de inte bidrar med pengar till hästnäringen och ungdomsidrotten.

De utländska spelbolagen är trots det populära hos spelarna.

– Jag spelar egentligen på alla bolag men på Unibet och Expekt med de stora insatserna och på Svenska spel med de små, säger en spelare i Stockholm.

Varför hos de utländska spelbolagen?

– Högre odds. Det är hela förklaringen.

De utländska spelbolagen ger nästan alltid högre odds och vinster till spelarna än vad de svenska företagen ger. Svenska spel och ATG ger som mest tillbaks 80 procent av insatserna till spelarna. De utländska bolagen normalt mer än 90 procent.

Kraftigt ökat sin andel
De senaste åren har de utländska bolagen ökat sin andel av svenska spelare mycket kraftigt via internet.

För bolagen är spelandet en tillväxtmarknad med stor potential, som det heter. Spelbolaget Unibet förbereder en börsintroduktion och andra bolag samarbetar med telekomindustrin. Tanken är att folk ska spela via mobiltelefonerna.

Enbart Unibet och Ladbrokes har 120 000 svenska kunder var.

– Bara på poker omsätter vi, mot svenskar, närmare 20 miljoner kronor varje dag. Övrigt spel hamnar på ungefär 1 miljard i år. Det exploderar. Det händer väldigt mycket och det går fort. Allt medan staten sitter och tittar på och undrar vad de ska göra, säger Douglas Roos,vd för Ladbrokes.

Stor konkurrens mellan bolag
Bolagen betalar låga skatter i de länder de finns. Konkurrensen bolagen emellan gör att de inte betalar några stora belopp till ungdomsverksamheter och hästnäringen som de svenska bolagen gör.

– För mig som inte är riktigt insatt i hur de kan få göra så här så känns det nästan som stöld att man använder ett tävlingstillfälle där någon annan står för fiolerna. De bara går in och drar nytta av det. De betalar ingenting till oss och ATG står för alla kostnader när det gäller arrangemang och prissummor, säger Stig H Johansson, travtränare på Solvalla.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista