Miljöpartiet vill ingå i regeringen

Miljöpartiets tidigare krav på att ingå i en regering har stärkts sedan samarbetet med socialdemokraterna inleddes 2002. Det säger miljöpartiets partisekreterare Håkan Wåhlstedt när han för första gången kommenterar det pågående arbetet med att utvärdera hur samarbetet med regeringen fungerat.

– Då sa vi att vi är beredda att prova en annan form av samarbete nu i två år och så får vi utvärdera det och ta ställning till hur vi ska gå vidare och det är precis i linje med det som vi arbetar nu.

Har det som ni har kommit fram till hittills lett till att ni har förändrat den ursprungliga idén om att ni borde sitta i regeringen?

– Nej, det har snarare stärkt vår uppfattning.

Att ni bör sitta i regeringen?

– Ja.

Enligt Håkan Wåhlstedt har miljöpartiet ändå fått igenom en hel del av partiets politik under samarbetet med regeringen sedan valet.

Brister finns
Han är mer kritisk när det gäller tillgång till information och att få vara med tidigt i processen när förslag tas fram. Här finns brister, trots de miljöpartister som nu sitter och arbetar på departementen.

Håkan Wåhlstedt tycker inte heller att själva förhandlingsarbetet fungerar tillfredställande. Erfarenheten hittills av samarbetet har därför stärkt uppfattningen om att miljöpartiet bör ingå i en regering.

Motioner kräver att samarbetet upphör
Den färdiga utvärderingen presenteras senare i höst, men eftersom miljöpartiets kongress startar på torsdagen och pågår fyra dagar framåt så är frågan ändå aktuell. I två motioner krävs nämligen att partiet bör lämna samarbetet.

Gunnar Söderberg har skrivit en av motionerna. Han vill att regeringssamarbetet ska avbrytas nu på en gång.

– När det är bra tar sossarna åt sig äran och när det är dåligt för opinionen då får vi klä skott för det. Det är ohållbart. Ska vi sitta i en regering så ska vi naturligtvis ha ansvar för viktiga områden som infrastrukturen och näringslivsfrågorna, säger han.

Du vet ju att den här utvärderingen kommer i höst, varför tar du upp frågan redan nu till den här kongressen?

– Det finns ingen anledning att vänta. Bilden är så pass tydlig, så jag tycker att man redan nu bör markera det här, säger miljöpartisten Gunnar Söderberg.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".