Förlängt byggstopp krävs på Västbanken

1:44 min

USA har lagt fram en ny plan för att återigen få igång fredssamtalen mellan Israel och palestinierna. USA vill att Israel förlänger byggstoppet på Västbanken med 90 dagar och lovar i gengäld att Israel bland annat ska få nya avancerade stridsflygplan.

De senaste förhandlingarna mellan Israel och palestinierna inleddes i början av september men de bröt snabbt samman efter att Israel återigen börjat bygga bosättningar på ockuperad mark.

För att bryta dödläget har USA nu presenterat en ny plan som den israeliska regeringen ska diskutera idag, skriver flera nyhetsbyråer.

Kärnpunkten är att Israel återigen måste införa ett byggstopp på 90 dagar, och det ska också omfatta de arbeten som påbörjades i höst.

Men byggförbudet ska bara omfatta Västbanken och inte den arabiskt dominerade östra delen av Jerusalem.

För att få Israel att nappa utlovar USA extra starka garantier för landets säkerhet, bland annat tänker man sig att exportera 20 stridsflygplan av den absolut senaste generationen till Israel.

USA lovar dessutom att man ska lägga in sitt veto mot alla resolutioner i FN och liknande organ riktade mot Israel. Nyligen har till exempel palestinierna begärt ett säkerhetsrådsmöte om de israeliska bosättningarna. USA har också sagt att man inte ska begära något ytterligare byggstopp efter de 90 dagarna.

Det finns ännu ingen reaktion från palestinskt håll på den amerikanska planen, som heller inte presenterats offentligt i USA.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var under den gångna veckan i USA och detaljerna i den här planen diskuterades sannolikt då. Netanyahu hade som det uppfattades exceptionellt långa möten med utrikesminister Hillary Clinton och i kommunikén efter mötet slog USA, som det föreföll, hårdare än tidigare fast att man orubbligt garanterar Israels säkerhet.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista