Mona Sahlin avgår som S-ledare

Mona Sahlin avgår som partiledare för Socialdemokraterna. Det meddelade hon på en presskonferens på söndageftermiddagen. En ny ordförande väljs på extrakongressen.

– Mitt besked är att när partiet går till extrakongress i mars så ska det också vara för att välja en ny partiordförande, det är det beskedet jag har lämnat i dag till partiet. Det är förstås en frågeställning som för mig har legat under ytan väldigt länge. Jag har tänkt på det mycket sedan valförlusten förstås. Jag känner att det är ett helt riktigt beslut både för mig men framförallt för partiet i det läge som vi är i nu, sa Sahlin.

Hon sa på presskonferensen att hon kommer att fortsätta leda partiets arbete fram till extrakongressen, som man planerar att hålla i slutet av mars, om det är möjligt att ordna en extrakongress så snabbt.

– Det är dags för andra att ta vid. Storleken på det som partiet måste ta sig igenom nu går inte att underskatta. Vi måste orka debattera innehållet i politiken. Det ska jag se till att vi gör fram till extrakongressen, sa Mona Sahlin.

Mona Sahlin mötte ett stort pressuppbåd i Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen i Stockholm strax före klockan 17 i dag. Med partisekreteraren Ibrahim Baylan vid sin sida meddelade hon sin avgång.

Tidigare under dagen hade partiets högsta ledning och sedan distriktsordförandena från hela landet sammanträtt. Enligt Sahlin inledde hon mötet med distriktsordförandena med att meddela sin avgång.

Ett beslut hon hade fattat tidigare men hade planerat att meddela i samband med förtroenderådet den 4 december men istället så valde hon att säga det i dag.

– Det var så pass oroligt ute i partiet om vad som händer och var och hur att beskedet fick flyttas fram några veckor.

I samband med att Mona Sahlin avgår som partiordförande lämnar hon även sin plats i riksdagen.

Mona Sahlin säger att hon känner sig lättad och att det var rätt beslut. Men vad hon ska göra nu och vem som tar över vill hon inte spekulera i.

– Nu är det viktigt att andra tar vid, så jag tycker det känns lagom, för att använda ett svenskt utryck, med min roll på det här sättet i socialdemokratin.

En av dem som deltog på eftermiddagens möte var Kenneth G Forslund, som sitter i riksdagen för socialdemokraterna. Han är också distriktsordförande i Bohuslän. Han säger att det blev en sorgsen stämning på mötet efter Mona Sahlins besked.

SSU:s ordförande Jytte Guteland tycker inte att Mona Sahlin borde ha avgått i dag, utan istället borde hon ha stannat i partiet och lett förändringsarbetet.

– Jag tycker hon har varit en mycket bra partiordförande men det har samtidigt varit en svår tid för Sverige och socialdemokraterna. Så jag hade gärna sett att hon hade fortsatt att leda partiet genom det nödvändiga förändringsarbete som vi har framför oss nu, säger hon.

Politiker från flera andra partier har också kommenterat Sahlins avgång i dag. Miljöpartiets Maria Wetterstrand tycker att det är orättvist att Sahlin får bära skulden för det rödgröna misslyckandet i valet och Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly tror att avgången beror på att Sahlin haft många fiender internt.

Under måndagen blir det fler extrainkallade krismöten för Socialdemokraterna. Klockan 18 har partistyrelsen en telefonkonferens. Det mötet kallade man till först efter dagens möten.

Lotta Karlsmark Mats Eriksson Katarina Helmersson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista