Lyckselebranden troligen anlagd

Uppdaterad 16:45
Branden i den byggnad där tingsrätten i Lycksele är inrymd är med största sannolikhet anlagd, säger polisen. Tekniker har varit på plats och säkrat bevis men polisen har ännu ingen misstänkt.

Tingsrätten i Lycksele totalförstördes i en brand på torsdagen. Räddningstjänsten larmades vid 05.30-tiden på morgonen men redan en halvtimme senare var den gamla träbyggnaden helt övertänd.

Kraftig vind försvårade dock släckningsarbetet och spred den tjocka röken över de centrala delarna i Lycksele.  

– Det är ju mest gamla trästockar som brinner så röken är inte direkt giftig. Däremot kan astmatiker drabbas av besvär och vi har uppmanat allmänheten att hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster, sade han. 

Branden utlöste ett automatlarm. Några reparationer eller andra arbeten som kan ha orsakat eldsvådan har inte gjorts i huset på senare tid, enligt Axelsson som bedömde att släckningsarbetet inte skulle vara klart förrän på torsdagskvällen. 

Totalt jobbade ett 20-tal man från tre brandkårer med branden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".